Книгата Опити на Мишел дьо Монтен


В настоящия труд ще разгледам четири казуса от книгата на Мишел дьо Монтен „Опити”. А те ще бъдат следните: първият проблем, който ще представя е за лъжата, вторият за страха, третият за славата и четвъртия за добродетелта.

Първият казус по-който ще дискутираме е за лъжата или по-точно за това дали тя ни помага или ни вреди в конкретна ситуация. Бих си задала въпроса защо ни е нужна лъжата или по-конкретно - Защо лъжем?

Обикновено това се получава така за да представим себе си, така че да се харесаме на околните или да предпазим себе си или някой друг. Но дали резултатът винаги е този към който се стремим? Не се ли получава в повечето случаи обратен ефект? Рано или късно истината изплува. Дори това да е само в 99% от случаите, струва ли си риска заради единия процент? Защото закъснялата истина е много по-жестока от навременната и освен това тя действа двупосочно - премазва и лъжеца и излъгания.

Ще бъде ли скучен светът без лъжа? Не мисля. В повечето случаи истините са достатъчно солени, за да ни разнообразяват живота.

Какво е истината? Нещо, което ме кара да се чувствам комфортно. Когато изричам истини не го усещам, но го разбирам, когато почувствам неудобството при мисълта да излъжа.

Какво е лъжата? Нещо, което ти изсмуква енергията, карайки те да се съсредоточаваш върху несъществуващи факти, да подреждаш несъществуващи събития в хронологичен ред, а след това да поддържаш версиите си неограничено време. Затова много често лъжещият в един момент сам приема лъжата си за истина. Стремейки се да предаде най-правдива форма на измислицата, той убеждава себе си и след известен период от време започва да си вярва.

Малките лъжи.

Обикновено оправдаваме малката лъжа. Правилно ли е това? Ако малката лъжа е незначителна и безобидна за лъжещия, дали е такава тя и за излъгания? Едва ли лъжещия си задава този въпрос.

Най-голямата полза от лъжата - дава ни краткотраен комфорт.

Най-малката вреда от лъжата - дълго време се чувстваме гузни от нея.

Разбира се всичко това е валидно за психика, която обществото приема да нарича нормална. Не и за измамника. Но това е вече друга тема.

Сега ще ви изброя някои по - важни критерии, които се отнасят за лъжата и трябва да съблюдават и своевременно санкционират. И те са:

1.Една лъжа може да съсипе цели връзки, градени с години!
2.Лъжата е първата причина хората да губят доверие един в друг!
3.Най-често хората лъжат, за да избягнат конфликт! Лъжата удължава проблема, когато излезе наяве, а не го решава!


Други реферати:
Казус по Счетоводство
Кореспонденция на счетоводните сметки и статии.Двойното записване като елемент на методологията на счетоводството. Същност и логически основи на двойното записване
Счетоводно отчитане на дълготрайните нематериални активи
Отчитане на финансови инструменти
Капиталово бюджетиране (инвестиционен анализ)


Изтегли рефератаКапиталово бюджетиране (инвестиционен анализ) - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия