Княз Александър първи Батенберг

Първият български княз след Освобождението Александър І

(Александър Йозеф фон Батенберг)е роден във Верона,Италия,на 5 април 1857г.

Син на принц Александър фон Хенсен (Александър-Людвиг-Георг-Фридрих-Емил) и Юлия Хауке графиня фон Батенберг-дъщеря на Морис Хауке, военен министър на последния полски крал.Баща му бил брат на руската императрица, така че българският княз се явявал и племенник на император АлександърІІ-Цар Освободител.В близки родствени връзки бил и с английската кралска фамилия.Александър учил в Дармщат, след което продължил образованието си в Дрезден и във военното училище в Касел.Зачислен бил в германската войска с чин лейтенант във 2-ри Хесенски 24 лейбгвардейски драгунски полк.Следял с внимание събитията, които се развивали през 1875-1876 г. на Балканите и по-коректно у южните славяни, което можело да се обясни и с полуславянския му произход.

Щом се обявявила Руско-турската война (1877-1878), той искал разрешение от германския император, да вземе участие във войната за освобождението на България в състава на руската войска.Получил императорското съгласие и веднага заминал за Плоещ като хесенски драгун.Там бил зачислен към Генералния щаб, който се изнесъл в Александрия,Румъния.След това бил прехвърлен в полка на вознесенските драгуни, командвани от баща му.На 14 юни 1877г. Александър Батенберг учавствал в артилерийската атака на позициите при Никопол. Преминал река Дунав с един батальон и дебаркирал край Свищов.Следвайки бойния път на руската войска, младият офицер учавствал и в превземането на Търново, преминал Стара планина, бил се на Шипка и в кръвопролитните сражения при Казанлък, Стара Загора, Нова Загора и др. След оттеглянето на ген.Гурко от Стара Загора той бил повикан от руския император, намиращ се по това време в Главната квартира в Горна студена,Плевенско и бил изпратен в Свищов, където бил зачислен в 9-ти корпус.След превземането на Плевен император АлександърІІ вземал със себе си в Петербург Александър Батенберг и през януари 1878г. го изпратил за Пловдив при ген.Гурко.Батенберг преминал през Стара планина в най-големите студове, продължил към Одрин и стигнал до Сан Стефано, където се подписал договорът, сложил край на войната и донесъл освобождението на България.Веднага след подписването на мира Александър Батенберг заминал за Петербург и оттам в Берлин, където германският император го наградил с орден за храброст, повишил го в чин и го изпратил в Първи пруски полк.

На 17 април заседаващото в Търново Велико народно събрание на свободното Българско княжество, избрало АлександърІ Батенберт за български княз със съгласието на Великите сили и по препоръка на руския император АлександърІІ. Научавайки това Александър Батенберг наредил да му приготвят своевременно майорска униформа и когато новината пристигнала официално, само след четвърт час той вече бил готов да изкаже своята благодарност към кайзер Вилхелм за получената подкрепа при издигането и отстояването на кандидатурата му.Българската делегация поднесла на Александър Батенберг в Ливадия на 4 май 1879г. акта за избирането му за български княз.На следващият ден в Ливадия се отслужил молебен за княза.На службата присъствали руският император и императрицата.Преди да тръгне към България, АлександърІ Батенберг посетил няколко европейски двора и турски султан.На 26 юни 1879г. той пристигнал с параход във Варна и отново стъпил на българска земя, този път като княз.

През Русе отишъл в Търново, където на 27 юни положил клетва пред Народното събрание.Князът бил уязвим с немското си потекло, с отсъствието на генетична връзка между него и българската нация, но привържениците му били на мнение, че точно монархът чужденец можел да бъде по-безпристрастен във вътрешнополитическите борби и да има по-обективни критерии за настоящето и бъдещето на държавата.

Княз Александър | дошъл в България твърде млад, без политическа рутина, държавнически опит и владетелски сръчности.Тези недостасъци ярко контрастирали с амбицията му бързо да се наложи като авторитетен и силен владетел, да положи темела на една продължителна династия и вместо да се овладее висок монархически връх, битието на княз Александър | върху българския престол било изпълнено с много напрежение и тревоги, с борби и разпри между политическите партии, с деформации на прохождащия парламентарен живот, за да се стигне до една принудителна абдикация.


Други реферати:
Изграждане на графичен потребителски интерфейс с Windows Forms
Изображения
Използване на групов e-mail
Интернет – основни понятия, структура на имената
Интернет маркетинг.


Изтегли рефератаИнтернет маркетинг. - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия