Кой прави историята – личността или масите

Кой прави историята – личността или масите?

ЕСЕ


В историята на света блестят безброй имена на личности, оставили своя важен принос за развитието на света, за да бъде той такъв, какъвто е днес.

Да си спомним великите географски открития и личности като Христофор Колумб, Фернандо Магелан и Марко Поло. Не можем да не отбележим и делата на велики управници и пълководци като Гай Юлий Цезар, Александър Македонски, хан Аспарух, цар Иван Асен ІІ, Наполеон. А как би изглеждал светът днес без откритията и изобретенията на Леонардо да Винчи, Галилео Галилей, Исак Нютон, Мария Кюри? А геният Алберт Айнщайн спомага за най-съдбоносното изобретение на 20 век – атомната бомба. Из почетните редици на историята стоят имената на големи умове и велики личности, направили животът ни днес по-добър и по-лесен, но стоят и имена като Адолф Хитлер. Те също са оставили своят отпечатък в историята. Всички те са притежавали и са развили потенциала си, за да дадат своя личен принос на човечеството.

Историята обаче не принадлежи на определени хора. Тя е история на цялото човечество и всеки човек, живял някога на този свят е оставил нещо от себе си за поколенията. За да бъде едно откритие значимо, то трябва да бъде признато; за да бъде едно управление успешно – народът да бъде задоволен, а интересите му защитени, защото имената и делата се помнят и възпяват от народа. Много е важно съзнанието на един народ, това хората в едно общество да се чувстват като едно цяло – така силата им се умножава. Именно от масите се надига недоволството, довело до великите революции, сложили край на цял един етап от развитието на света. Именно масите, обикновените хора, са тези, които се вдигат на въстание през далечната 1876 година. Въстание, потресло цяла Европа и довело до Руско-Турската освободителна война. В нея изключително важна роля изиграва българското


Други реферати:
Балансовото обобщаване като елемент (способ) на метода на счетоводството
Връзка между баланса и кръгооборота на капитала
Курсова работа по счетоводство
Хипотеза за античния (римски) произход на двойното счетоводство
Строеж и съдържание на счетоводния баланс


Изтегли рефератаСтроеж и съдържание на счетоводния баланс - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия