Кои са основните резултати значение от вътрешната политика и административните реформи на българските владетели през първата половина на IX век

Кои са основните резултати значение от вътрешната политика и административните реформи на българските владетели през първата половина на IX векПрез първата половина на девети век България бележи невиждан дотогава разцвет по отношение нейната вътрешна политика, военни действия с враждуващите страни, както и голямо развитие на законодателството и строителството. Всичко това се постига благодарение „здравата ръка” на едни от най-видните български владетели – Хан Крум, Хан Омуртаг, Хан Маламир и Хан Пресиан. Те създават едни добри основи за постигането на по-нататъшно териториално, културно и религиозно превъзходство на България през Средновековието.

Хан Крум се възкачва на престола през 802 година. Началото на неговото управление свързваме с осигуряването на „Северозападния фронт”. През 805 година Крум разбива аварските войски по местността Среден Дунав, като по този начин се приобщават тамошните славянски племена. Новопридобитата Трансилвания осигурявала на българите важно международно търговско положение, поради солниците там, които те започнали да развиват.

По-късно Хан Крум отправя поглед и към славянските племена в Македония и през 809 година той успешно превзема Средец (София). Византийският император Никифор I прави неуспешен опит да си върне града. Впоследствие през 811 година той предприема грандиозен поход срещу българите с цел да унищожи българската държава. Той дори успява да превземе тогавашната столица Плиска. Хан Крум обаче успява да създаде армия, включваща славянските племена и аварските пленници. На 26 юли 811 година при Върбишкия проход Крум разбива напълно войските на Никифор I, като го пленява още при първия удар. Според източници от черепа на императора била направена чаша, от която хана пиел „здравица” с българите.

През следващите няколко години Крум нахлува в Тракия. Отказвайки мира, който България предлага на Византия, българския владетел отправя поглед към самия Цариград. За съжаление обаче по време на подготовката на похода Хан Крум умира.

Крум постига големи успехи не само във военно отношение, но и във вътрешната политика. На него дължим централизацията на българския народ. Преустановява се самоуправлението от славяните и техните князе, като се назначават наместници, пряко назначени и верни на хана.

Хан Крум е и първият законодател в българската история. Създават се първите писани закони. Те са много строги и предвиждат крайни мерки срещу нарушителите на мира и благоустройството на гражданите. Те са валидни и еднакви за всички поданици. По-този начин се ускорява изграждането на единна българска народност.

След царуването на Хан Крум на престола се възкачва Хан Омуртаг. Той продължава военните действия на неговия баща. Въпреки усилията – похода му в Тракия се проваля. В последствие се сключва 30-годишен мирен договор с Византия през 815 година.

Хан Омуртаг предприема военни действия срещу маджарите и франките. Успял само за 4-5 години да разшири границите на българската държава до поречието на река Днепър и земите на Дона Панония.


Други реферати:
Старогръцките легенди и митове
Активно четящото българско население
Демографски срив
Екстази-веселите хапчета
Корупцията


Изтегли рефератаКорупцията - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия