Компютърният вирус-технологично или социално явлениеКомпютърният вирус – технологично или социално явлениеКомпютърът, тази сложна изчислителна машина, още от началото на своето създаване има за основна цел да улесни човека в неговото ежедневие. През последните няколко години интернет или още глобалната компютърна мрежа, утвърди своето място в процеса на глобализация. В днешно време в развитите държави за всяко едно семейство да има компютър е нещо съвсем обикновено. Днес с помощта на компютъра се извършват най-разнобразни дейности - от слушане на музика през извършване на сложни изчисления до осъществяване на международни банкови преводи. Както всичко останало на този свят, така и компютрите имат своите негативни страни, една от които са така наречените компютърни вируси.

Компютърният вирус по своята същност е фрагмент от програма, разработен и написан с цел неблагоприятно въздействие върху вашия компютър посредством изменение на начина му на работа без ваше знание или позволение. Това му въздействие много наподобява поведенивто на биологичните вируси. Можем да кажем, че щом компютърът е техническо средство, то и компютърният вирус е техническо явление. Но като имаме впредвид, че в днешно време на все повече хора им се налага да ползват компютър на работното си място и, че все повече хора използват интернет за да извъшват парични преводи и плащания, а тези дейности се възпрепятстват от вирусите, можем да кажем, че компютърният вирус е прерастнал в едно значимо социално явление.

Тази година компютърният вирус навърши 25 години. През юли 1982 година 15-годишният ученик Рич Скрента написва първия вирус за платформата Apple II. Жертви на вируса на Рич стават приятелите му, както и неговият учител по математика. Надали малкият Рич си е давал сметка до какви нива ще се развие този модел програми за в бъдеще.

Днес вирусите се пишат от хора с добри умения в областта на програмирането. Някои от тях просто си правят експерименти или възприемат вирусите като начин да станат известни. Други отмъщават на работодателя си или крадат информация с цел парични облаги.

Вирусите могат (но не е задължително) да проявяват умишлено или неволно зловредно действие за потребителя. Има най-различни видове вируси. Някои вируси безцелно унищожават съхранената в компютъра информация (изтриване или форматиране на диск). Има Boot вируси, които дебнат да се впият в boot сектора на компютъра. Файловите вируси атакуват цялото свободно дисково пространство. Троянските коне се преструват на безобидни програми, но само чакат да бъдат стартирани, за да търсят специфична информация, записана в компютъра (например пароли за достъп или номера на кредитни карти) и незабелязано я изпращат на предварително указан получател в Интернет. Вирусите, които дават таен достъп на външни лица до заразения компютър, се наричат backdoor вируси (буквално „задна врата“). А макровирусите се славят с плодовитост и универсалност и вредят на всички нива в изчислителната среда - в офиса, дома, интернет клуба.

Но разбира се, както е казал някога Айнщаин, на всяко деиствие има равно по сила и противоположно по посока противодействие. Съществуват цели корпорации, чиято осовна дейност е създаването на антивирусен софтуер. И може да се каже, че колкото са видовете вируси, толкова са и видовете антивирусни програми. Съществува дори и глуповатото твърдение, че антивирусните компании сами разработват нови видове вируси, за да се продават продуктите им.

Аз, както всеки друг интернет потребител, имам на своя компютър антивирусна програма, която да ме предпазва от нежелани вирусни атаки. Възползвам се от всички функции на компютъра, но що се отнася до паричните плащания, имам не едно, а две наум, тъй като осъзнавам напълно каква опасност за личните данни могат да бъдат компютърните вируси.

Други реферати:
Програмиране Делфи
Паралелни компютърни системи с разпределени компоненти (ПКСРК)
Обща характеристика на ОС
Локални мрежи
Методи за управление на паметта. Разпределение на раздели


Изтегли рефератаМетоди за управление на паметта. Разпределение на раздели - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия