Контрацепция при жената-химичен метод

ПРЕДПАЗВАНЕ ОТ БРЕМЕННОСТ

В световен мащаб 60% от всички бременности са непланирани. Непланираната бременност може да бъде истински кошмар за момичето или жената. Затова тя, както и нейният партньор трябва да познават добре разнообразните съвременни методи за предпазване от бременност (контрацепция). В противен случай много често жените прибягват до аборт по желание. Става дума за операция, която може и да няма последствия за здравето на жената, но когато не се направи професионално, може да доведе дори до смърт. А в много случаи може да причини безплодие.

Според доклад на ООН за международното развитие през 2003 г. България заема първо място по брой на абортите на момичета между 15 и 19 г. в Източна Европа. По този показател нашата страна се нарежда на трето място в света след Русия и Украйна. 41 на всеки 1000 момичета у нас стават майки, а абортите сред тийнейджърките са 35,8 на 1000, пише в доклада на ООН. Къде е проблемът? Все още - въпреки че гордо твърдим, че сме влезли в 21 в. - сексуалната култура на младите момичета и момчета в България е позорно ниска. В развитите страни (и особено в САЩ) изследванията показват, че ключовата роля за намаляване броя на абортите сред тийнейджърите играе спешната контрацепция. Буквалното значение на думата контрацепция е предпазване от зачеване, но тя е добила гражданственост с друго по-общо значение – възпрепятстване на развитието на бременността като цяло.Има много и различни методи за контрацепция. Химичния метод за контрацепция е един от тяхВагиналните спермициди спадат към този метод за контрацепция. Те са под формата на кремове, пяна, гелове, глобули, гъби,свещички или таблетки. Тези продукти съдържат химикал убиващ сперматозоидите. Водят се спорове относно ефективността на този вид конрацептиви.Имат спермицидно действие (убиват сперматозоидите). Имат и бариерно действие (пречат на сперматозоидите да навлязат в матката). Трябва да бъдат поставени във влагалището 15 минути  преди сексуалния контакт с помощта на апликатор или с пръст. Тъй като са ефективни в продължение на 1 час, при всеки нов сексуален контакт трябва да се поставя нова доза от избрания спермицид. Това, означава, че например при 2 полови акта в рамките на един час трябва да поставите 2 дози – преди първия и преди втория.

Главното достойнство на вагиналните спермациди се явава пълното отсъствие на странични ефекти,с икзлючение възможни алергични реакции към компонентите на препарата.Наред с това има данни,свидетелствуващи за малко намаляване на риска от болести предавани по полов път при използването на спермацидни средства,но това не трябва да се тълкува като средство гарантиращо надеждна защита от тези заболявания.

Активната субстанция на спермицидите е токсична за бактериите, които нормално населяват влагалищния тракт. Това води и до една от най-честите странични реакции при прилагането на спермицидите - честите и повтарящи се инфекции с E.coli. Освен това в рамките на една година около 25% от жените, употребяващи спермициди, забременяват, което само по себе си говори за една не много надеждна протекция.Друг недостатък е,че срока на годност на препаратите от тази група е кратък.Тези препарати се препоръчват за използване при нерегулирани полови връзки,много сексуални партниори,когато е невъзможно или нежелателно използването на презерватив.Ефективността им е по-ниска от тази на другите контрацептивни методи. Затова те се препоръчват като допълнителен метод заедно с други бариерни средства (кондоми, диафрагми).Предимствата на метода са изключително простото му приложение и липсата на необходимост от обучение.

Нерядко резултат на използване на вагиналните спермациди мъжът или жената усещат парене в областта на половите органи.Правилно е,в тези случаи препарата да бъде заменен с друг,който не предизвиква тези усещания. От друга страна,действието на тези препарати често бива недостатъчно поръдлжително,че възниква необходимост да се прекъсне половия акт,за да се постави допълнителна доза от препарата. Нужно е да се отбележи,че препаратите от тази група имат неприятен вкус,което прави невъзможно оралния секс след тяхното приемане.Обилното отделяне на вещество при приемането на спермациди във влагалището може да измени усещането по време на половия акт.

Според данните от проведените експерименти най-популярният спермицид ноноксинол-9 (N-9) способства за заразяването на човека с папилома-вирус.
Някои негови разновидности доказано имат важна роля за възникването на рак на шийката на матката.
Резултатите от експериментите са още един аргумент срещу използването на спермициди за предпазване от бременност. Другите аргументи са тяхната недостатъчна ефективност и възможното повишаване на риска от заразяване с ХИВ”, твърди авторът на изследването Джон Шилърот.Националния институт за рака в Мериленд, САЩ.
В експериментите е използван спермицид N-9 и лубрикант на основата на карагенана. Оказва се, че N-9 повишава вероятността от заразяване с папилома вируса, докато лубрикантите от типа на карагенана предотвратяват инфектирането.
Учените все пак препоръчват, “ако няма друг избор, по-добре да се използва спермицид N-9, тъй като нежелателната бременност е по-голям проблем, отколкото заразяването с папилома вируса”

Тази група препарати е известни под названието химически влагалищни противозачатъчни вещества. Тези препарати са много разнообразни - таблетки, вагинални суппозитори, гелове, пасти, пяни, тампони и други. Действието им се заключава в создаване на повишена киселинност във влагалището, което поврежда или убива попадащите в него сперматозоиди и прави за забременяването трудно.


Други реферати:
Отглеждане на зеленчуци (курсов проект по фамилно стопанство)
Киселинно-основен обемен анализ (Протонометрия)
Класификация и характеристика на качествените химични реакции
Корозия на металите
Отглеждане на моркови


Изтегли рефератаОтглеждане на моркови - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия