Крадецът на праскови

Крадецът на праскови-повест за човечността

ЛИС

Крадецът на праскови е една от най-известните творби на Емилян Станев.Повдигнатите в тази повест проблеми имат общочовешко значение и са свързани с личните чувства на хората. С тази творба Емилян Станев допринася много за развитието на съвременната литература .

‘’Крадецът на праскови’’ е повест,представяща една любов и преградите пред нея. Героите в нея показват,че може да съществува любов по време на жойната. Но тя е невъзможна. Една от причините е,че главната геройня Елисавета е омъжена за полковника,който е суров човек. Той е виновен за скучния живот на Лиза. Заради него тя никога не е била щастлива и любовта м/у нея и пленника внася радост в сивото й ежедневие.

По време на войната в хората липсвало едно от най-ценните качества-човечността,защото по онова време всеки се е борил за за свобода,хората не са били щастливи.

Обстановката,в която се развиват деиствията с много напрегната . Хората живеят в страх от развитието на войната и от смъртта.Всеки търси по-добро място,където да живее със семейството си и да се предпази от болестите и глада,които са смъртоносни. Всичко това променило хората като личности. Те вече не са щастливи.Мнението им за живота е друго,променено към по-лошо.

Полковника е представен като строг човек,с избухлив характер.Най-важното за него е работата му. Той винаги поставя свойте интереси пред брака му с Елисавета.Има лошо мнение за сръбските пленници. За него те са хора,които не заслужават да живеят. Но той може да се даде и за пример като държание на военен и истински патриот.

Елисавета е красива жена,която заради партиархалния морал,на който е възпитана се омъжва за полковника. В началото на повеста тя е откъсната от живота и и липсват всякакви емоции. Тя е бездетна и това допринася за нейната малоценност и самота. Но след като среща Иво желанието й за живот се връща. Тя живее само заради него. Изпитва чувства,които досега са били непознати за нея. Започва да се връща към нормалния си живот и вече не стой затворена вкъщи. Елисавета се влюбва в пленника,защото той й дава това,което полковника не. Тя се чувства щастлива и желана. Друго,което сближава Лиза и Иво е това,че и двамата са били учители и имат много общи теми. Тази любов променя и пленника.Той рискува живота си,като всяка вечер отива да види Елисавета.За него най-важно е да бъде с нея.

Всичко е много хубаво докато една вечер не убиват Иво. Елисавета решава,че вече няма смисъл за живее ,защото животът и без него пак ще е скучен и отново ще се чувства самотна. Затова се самоубива.

От тази повест може да направим извода,че за да живеем пълноценно първо трябва да бъдем хора,а след това да мислим за интересите си,защото човечността е една от най-важните ценности в човешкия живот.


Други реферати:
Инфлация-реферат
Маркетинг микс
Маркетингово проучване на пазара
Складове за съхранение на стоките в търговския обект–складови площи и стокова съвместимост
Търговска марка


Изтегли рефератаТърговска марка - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия