Кръстова гора-история и святост

Българският Патриарх Максим, заедно с най-висшите духовници, отслужва света литургия в новопостроената църква. През следващите години в непосредствена близост до храма израснаха 12 нови параклиса, изградени със средства, набрани от волните пожертвования на християните от страната.

В предговора на книгата "Алилуя на хълма. Св.Троица - Кръстова гора" пише, че от Кръстова гора никой не си тръгва неутешен от своя дом. Това е единственото място, където от ранна пролет до късна есен, всеки петък срещу събота, се отслужва Всенощно бдение и Божествена Св. Литургия. Много вярващи идват тук да се помолят за прошка и изцеление. Вярва се, че човек ако остане там поне една нощ под звездите, зареден с вяра и любов, отправящ искрена молба към Бога - ще му се даде свише силата да се справи с несгодите, ще получи отговор на молбите си.


Кръстова Гора е известна като Родопския Йерусалим. Първият манастир, издигнат на това място (манастирът Св.Троица) е построен още през 1002 г. Там се пази парче от кръстта на който е разпнат Исус Христос, донесено от Йерусалим от самия император Константин и майка му Елена (Св.Св.Константин и Елена). По време на помохамеданчването на населението в Родопите, манастирът бил ограбен и опожарен. Всичките монаси били избити, но според легендата те успели да скрият светата икона с парчето кръст, скрито в нея. Хората посещават това място като на поклонение - те спят под звездите, с надеждата за изцеление за себе си или своите близки, и за докосване до невероятното духовно излъчване на това свято място.

...Не може да стъпиш по тези земи и да не отидеш на Кръстова гора... Наричат го християнско култово средище, "свързано с покръстването на населението от Средните Родопи през IХ век". В тези първи български християнски години, в продължение на няколко века там е съществувал манастир, наречен "Света Троица", за който се знае, че е опожарен от турците. Днес на това място са изградени две църкви и 12 параклиса, на името на 12-те апостола. В края на пътеката, от двете страни на която са разположени те, е издигнат голям метален кръст. Той е копие на подарения от цар Борис III като награда за изцелението на княгиня Евдокия през 30 години на миналия век. Наричат го Жертвеника. Върволица от хора чака реда си, за да помълчи там, да се прекръсти, да го докосне с някаква вещ. Някои ги очакват за половин-един час, след което ги вземат обратно. Вече с убеждението за осветеност и чудодейност. Но не това е любопитното...

Легендата разказва, че някъде на Кръстова гора е съхранено парче, една трета от Честния кръст на Иисус Христос. И че това е станало с много жертви от страна на предците ни монаси. Които в крайна сметка са успели да го скрият от друговерците-нашественици. Това парченце прави мястото свято, но то е вкоренило и убеждението, че всичко, до което се докоснеш тук, има лековита сила. Опашки се вият край Аязмото, откъдето тече лековита вода, други пък са застинали в безмълвие, мушнали ръцете си под корените на чудодейно дърво, от което се зареждат, трети търсят пречистване - провирайки се през усуканите клони на вековно дърво. Друг е въпросът дали тези своеобразни обреди имат нещо общо с християнството. Разбира се, най-истинското преживяване и домогване е в това - да преспиш на святото място. Традицията повелява да е в петък срещу събота. Затова и отрано в петък църквите и параклисите са пълни с хора, решени на всичко, за да пренощуват. Впечатляващото обаче е друго - несекващата надежда за изцеление, дълбоко вкоренена в душевността ни. Вярата, че докосването до светостта прави и теб по-здрав, по-чист, по-благороден, по-добър... Докосването до Родопите.

Кръстова гора е едно предизвикателство ... Това е най-бързо развиващото се поклонническо средище у нас. Преди 15 години там не е ходил почти никой. Преди 10 години там е имало само една църквичка.


Други реферати:
Анализ на реклама
Маркетингово проучване
План за рекламна кампания
Основи на маркетинга
Quality management


Изтегли рефератаQuality management - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия