Кръстова гора-история и святост

Днес това е постоянно разрастващ се православен поклоннически комплекс с две църкви и 15 параклиса. Хиляди българи тръгват всеки петък към този родопски връх, за да присъстват на уникалната полунощна литургия под открито небе. В нито един храм или манастир в България не се събират толкова много люде всяка седмица, които да вземат участие в православно богослужение. Дошлите веднъж после се връщат втори, трети път. Какво ги привлича?

Преданието за средновековния манастир и за заровената част от Светия Христов Кръст не се основава на никакви документи и исторически извори. Дали самата неволя тласка народа към вярата? И дали това е вяра в Бога, или е само вяра в чудесата?

Мнозина тръгват към Кръстова гора с очаквания за свръхестествени „феномени" и небесни експлозии...Едва ли има вярващи християни, които да не са чували за местността Кръстова гора и за легендарния връх Кръстов. Някои хора наричат мястото "Българският Йерусалим", смятайки го за най-святото място на територията на страната ни.

Кръстова гора се намира в самото сърце на Родопа планина, на 6 километра от с. Борово, Асеновград. Днес Всяка година милиони хора посещатават мястото с надежда за пречистване, изцеление или идват просто да се насладят на пищната планинска природа. На този връх се провежда и едно от най-масовите религиозни събирания. Събитието се случва веднъж годишно - нощта на 13 срещу 14 септември. Тогава, десетки хиляди вярващи се събират на хълма за нощната литургия, в очакване на чудо. Бдението завършва с изгрева на слънцето, когато слънчевите лъчи докоснат върха на големия метален кръст.

Преди около петнадесет години мястото е било почти безизвестно. Там имало само една малка църквица, в която почти никой не ходил. Няколко години по-късно обаче картината се променя коренно. Всяка следваща година все повече и повече вярващи започват да посещават мястото. Малката църквичка се превръща в голям православен поклоннически комплекс, който днес има две църкви и 15 параклиса. Сега всеки петък към върха тръгват хиляди българи - млади и стари, за да присъстват на уникалната нощна литургия под открито небе.

Нека се върнем няколко години назад в миналото, за да разберем какво точно кара стотиците хиляди хора да идват тук отново и отново.

През 1933 година в близкото село Борово пристигнал Йордан Стойчев Дрянков, родом от село Ковачевица, Гоцеделчевско. Хората казват, че още от детинство той се отличавал с изключително голяма религиозност. Още млад, той се отказал от светските изгоди и земното благополучие и посветил живота си на вярата в бог. Бил беден, извънредно скромен и честен човек. Неговите съселяни го наричали Йорданчо. Някои го уважавали заради силната му вяра, други пък не го харесвали, смятайки го за луд. Той обаче бил готов да понася всякакви унижения в името на Христа. Говори се, че Йорданчо често получавал видения. За едно от тях - явяването на кръст на небето - той известява цар Борис III, с когото се познавал лично.

Един ден Йордан Стойчев се качил на връх Кръстов, и прекарал една нощ на открито в бдение и молитви. Тогава друго силно видение му разкрило историята на свещенния хълм, където стоял:

На този връх преди време се издигал голям манастир, в който се пазела частица от Кръста Господен. Преди това тази частица, която била прикрепена към кръст или от нея бил направен кръст, се съхранявала в Истанбул в султанската съкровищница. Но руският цар (не се сочи името му) научил за това и изпратил пратеници с богати дарове за султана, като им поръчал: "Като поиска султанът и той да ви даде подаръци за мене, вие му кажете, че вашият цар не иска нищо друго, освен дървения


Други реферати:
Държавни заеми
Държавни разходи.
Еволюция на икономическата теория и политика.
Еднозвенна и двузвенна банкова система
Екзотични опции-особености и видове


Изтегли рефератаЕкзотични опции-особености и видове - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия