Кръстова гора-история и святост

След поставянето на кръста повече никъде не се споменава за Йордан Стойчев. Не се знае кога точно, но той е бил изпратен като затворник в Ловешкия лагер, където около 1960 г. е зверски убит - заровен до шията в земята той е оставен да умре от глад и жажда.

Още едно предание разказва, че няколко дена след идването на руснаците на Кръстов връх, там дошли турските потери да търсят парчето от христовия кръст. По него време там имало манастирски комплекс, наречен "Белите манастири". Разярените турци опожарили манастира и изгорили живи всичките 40 монаси, които били там. Не е известно дали са успели да намерят кръста.

В памет на тези монаси е издигнат паметник-олтар с мраморен кръст, където всеки може да запали свещ.

С това обаче историята на свещенния връх не свършва. Преди няколко години ново събитие разтърсва до основи всички християни. Оригиналният кръст, направен от сребро, поръчан от цар Борис ІІІ, бил откраднат. Веднага е взето решение на негово място да бъде изработен и поставен нов кръст, копие на оригиналния. Така след няколко месеца новият кръст бил поставен. Две години близо продължило търсенето на откраднатия кръст и на човека, извършил това богохулно престъпление. От тях обаче нямало и следа. Така било до 2002 година, когато извършителят лично отишъл и върнал кръста, предавайки се на властите. При разпита той обяснил, че месец след като извършил кражбата неволите завочнали пагубно да се стоварват върху него и семейството му. В началото той не знаел причината, но след това повярвал в божията сила и разбрал сериозността на престъпното си деяние. И тогава решил да опита да спре сполетяващите го нещастия, като върне кръста на мястото от където по-рано го бил откраднал.

След този случай мерките за сигурност там са изключително засилени. Днес и двата кръста са достъпни за вярващите, но се охраняват изключително добре, за да се избегнат повторни случки.

Историята на местността Кръстова гора е наистина невероятна, изпълнена с много легенди и тайнство. Но още по-невероятна е приказната природа, заобикаляща Връх Кръстов и близкото село Борово. Високи и стръмни хълмове с красиви скални образувания обграждат дълбоки кристално-чисти езера. Малки водопади шумят някъде в гъстите зелени гори, в които се чуват чудните песни на стотици видове птици. Горе в планината няма по-красив залез, а след него небето се обсипва с безброй звезди. Едва ли могат да се опишат с думи невероятните пейзажи, които никаде другаде не ще може да видете...

Такава е нашата малка родина - изпълнена с красиви и чудати места с невероятна природа и богата история. И всеки човек, зърнал поне малка част от тези чудеса, завинаги запазва в сърцето и ума си частица спомен от видяното.

...И всеки намира лек за болката си...
"Отче наш, що си на небесата"


Август е. Земята се задъхва от горещината наоколо. Планината е толкова прекрасна и строга! Огромните зейнали пропасти край пътя внушават идеята колко малко е разстоянието между живота и смъртта. Мисълта за великата жертва на нашия небесен отец, за това, че рано или късно, всеки един от нас застава пред своя олтар и прави собствената си равносметка на изминалия път ме кара да настръхна. Очакването за едно пречистване и приобщаване към божествената хармония ни кара да се чувстваме някак особено... Пътуваме...


Други реферати:
Власт и обич в трагедията Антигона
Гео Милев-поемата Септември
Магнетичната сила на любовта и красотата в Шибил
Немили Недраги
Българският език-Иван Вазов


Изтегли рефератаБългарският език-Иван Вазов - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия