Любовна болка-Сафо

Любовна болка

Сафо

Анализ

Сафо е древногръцка поетеса, живяла преди около 27 века преди нашето време.Тя е включена в списъка на 9-те най-добри поети на Древна Елада. От стихотворенията й са се вдъхновявали редица творци от различни времена. Множество поети са признали, че нейните стихотворения са едни от най-великите не само за онова време.

В нейните две цели произведения и множеството фрагменти, достигнали до нас, тя засяга общочовешки проблеми.Едно от стихотворенията й е „Любовна болка”.

В него Сафо описва начина, по който се чувства един влюбен човек и трепетите от това да обичаш някого, но да не бъдеш обичан.

Още с началото на творбата, с думите „На боговете равен ми се струва оня, който до тебе е приседнал..”, авторката ни показва, че влюбеният човек придобива чувството на безсмъртие,присъщо на боговете,той претърпява промяна в душата си, желае момента с любимия да продължава вечно и не мисли за това, че физически е смъртен. „Любовта обожествява хората”, ни казва Сафо.Тя ни показва как в душата на едно нетрайно същество може да се породи нещо вечно и пламенно желано от целия свят.

Божественото преобразуване е част от трепетите на сърцето, заедно със „изтръпването” от уплаха и спирането на дъха.

Това „изтръпване” и спиране на дъха е причинено и от „нежния пламък”, с който се появява и „нежния мрак” , „покриващ” погледа на лирическата героиня.

Тези две противоположности- пламълка, символ на светлината и доброто, и мрака, често символиращ злото, непредсказуемото, неизвестното, се преплитат в едно, за да ни покажат, че можеш да обичаш дори и в мрак, без да виждаш, но само ако „ нежен пламък” гори в сърцето ти.

Тук можем да открием и „препокриване” с битието на Сафо, известна с наклонностите си към жени. Тя казва, че не е важно кого обичаш, важно е какво чувстваш. Поставя човека пред всички онези писани и неписани закони, според които любовта може да съществува само между мъж и жена.

В последния куплет, Сафо отново поставя две противоположности- изсъхването и оросяването.


Други реферати:
Психологическа характеристика на изкуството да се помага (66 страници)
Социални помощи предоставяни от Дирекция Социално подпомагане. Целеви помощи
Социалният диалог в България
Социално подпомагане под формата на услуги
Същност и характеристика на проблема за бежанците в България


Изтегли рефератаСъщност и характеристика на проблема за бежанците в България - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия