Лъжата в политиката

Социология и психология на политиката


Тема №2


Лъжата в политиката


Има много лъжи в политиката. През 1938 год. Хитлер изрича една от най-големите лъжи и до днес в политическия живот. Той скрива военните си планове от премиера на Великобритания Невил Чембърлейн и основната му цел е да спечели време за да бъде по-късно нападението срещу Чехословакия по-изненадващо. Чембърлейн пише до сестра си, че въпреки жестокостта, която е забелязал на лицето на Чембърлейн, той е човек на когото може да се разчита, ако е дал дума. Обикновено лъжата се улавя по емоциите. Човек не може да скрие това, което го вълнува, но Хитлер успява. Той е своеобразен актьор. Като млад тренира пред огледалото за да развие своя актьорски талант. Хитлер не изпитва угризения и успява да скрие своите емоции и тогава Чембърлейн е убеден, че е разговарял с човек, който не лъже. Самият излъган също участва в процеса на лъжата.

Много е трудно да се дефинира лъжата. Преобладаващата част от изследователите смятат едно понятие за по-пълно - ”неистина”, едно лице няма достатъчно информация по даден въпрос, предава я на друг и го заблуждава. Истинската лъжа изследователите се опитват да я дефинират като “изопачаване” и “премълчаване”.

Ако човек лъже започва да извършва нетипични движения и се препоръчва да стои зад маса или за да не си личи. Ускорява се пулса, дишането и други. В основата на тези особености е разработен детектор на лъжата. Той


Други реферати:
Защита на правата на човека в рамките на Организацията на обединените нации
Имуществена отговорност на страните по трудово правоотношение
Източници на ФП. Видове източници
Законодателна власт-понятие и същност
Конституционно право на Република България


Изтегли рефератаКонституционно право на Република България - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия