Махни се с твоя рай, остави ме да видя Ниагара

Ниагарския водопад – „До Чикаго и назад”
”Махни се с твоя рай, остави ме да видя Ниагара”
Съчинение разсъждение

Алеко Константинов се прекланя пред красотата на природата. Това преклонение се съчетава със страст към далечни пътувания, която го отвежда на световното изложение в Чикаго.
За писателя пътуването му до Америка е сбъдване на една мечта от детството – да види неповторимата красота на Ниагарския водопад. Незабравимите си изживявания пред „това чудо на природата” Алеко описва с голямо майсторство в пътеписа си „До Чикаго и назад”.
При описанието на Ниагара писателят се откроява като талантлив ценител на природните красоти. Още с пристигането си в Америка той е обзет от силното желание да види този величествен природен феномен. Алеко ни внушава, че нищо от емоциите на човека в земния живот не може да се сравни с изживените чувства от срещата с

Ниагара. И той достига до твърдението,че не би заменил удоволствието да види Ниагара дори с най-прекрасното в представите за извънземния свят – божия рай. Пътешественикът дотолкова е обхванат от „нетърпелива жажда” да види това природно чудо, че ако в този момент свети Петър би го повикал в рая, той би му извикал: „Махни се с твоя рай, остави ме да видя Ниагара!”. Невероятно е това Алеково умение да открива тук, на земята, райски кътчета и да им се наслаждава с цялата си душа.
Алеко е завладян от трепетно очакване пред вълнуващата среща с Ниагара! И някъде от дъното на Душата му се изтръгва възклицанието: „Ниагара! Дай боже всекиму да изпита такива блажени чувства, каквито аз изпитах, като наближавахме Ниагарския водопад, а още повече – когато блесна с всичкото си величие пред очите ми това чудо на природата!”
Алеко ни убеждава колко силен е поривът му да се докосне до божествената хубост на Ниагарския водопад. Такова е настроението на всички любители на природната красота, които се движат по брега на реката с кола или пеша, движат се с някакво мълчаливо вдъхновение „тържествено, плавно, като че под такт на музика…”. Предстои им среща с „Ниагара – чудната игра на природата, която привлича хиляди европейци в Новия свят.” Някои вече се връщат. Те са се насладили на чудната гледка. И писателят възкликва: „Щастливци! Те са видели вече Ниагара!” изпреварила го е дори една осемдесетгодишна бабичка. Полушеговито, полусериозни той пише: „това е било, види се, последното й желание, тя го постига и сега спокойно ще се прости с живота…” А за Алеко да види Ниагара е мечта, която все още не се е осъществила.
Колкото повече наближава мигът, в който ще я зърне, толкова повече го обземат „нервозно вълнение и нетърпелива жажда.” Най – напред той чува „глухото бумтене на падащата грамада вода”. После вижда някъде там, „между дърветата”, да блещукат „запенените къдрици на текущата но наклонена плоскост вода”. И една „грива от разбита млечна пяна” вижда да „се издига” и после да „изчезва”. Възбудата, която авторът изпитва, постига с метафората – „водата, мътнозелена, изиграла вече ролята си, уморена, но още запенена, отива лениво на почивка към водоврата...” Напрежението расте. Писателят и спътниците му са притаили дъх. И ето, сякаш изведнъж се открива пред тях приказна гледка: „Ниагарският водопад! Ето го !!..,”
Алеко е успял да предаде поразяващото въздействие на това природно чудо върху душевността на туристите. Всички са „вцепенени като в жива картина” пред величествената гледка: „Не учудване, не възхищение, не! Едно безгранично благоговение бе отпечатано по лицата на всички. Всички лица бяха сериозни, излеко бледни и като че изтръпнали! Като че не пред творението божие, а пред самия бог те бяха изправени!...” Струва ни се, че след това сравнение не би имало по-силни думи за изразяване на мощна и красотата на Ниагара. Но Алеко достига кулминацията на емоциите си, като твърди, че тази прелест не може да се изрази с думи: „Който може,нека опише тази картина; който може, нека я фотографира, нека я нарисува!... Аз не мога!”.


Други реферати:
Изследване на елементите в обкръжаващата среда
Видове управленски решения
Екипи и екипна работа
Добрите практики при наемането на нов служител
Вграждане на контролингова структура


Изтегли рефератаВграждане на контролингова структура - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия