Маската необходима ли ни е-Тартюф

Маската- необходима ли ни е?

Всеки човек има неосветена страна, която не показва на никого. Може да я пренебрегва, може тя да е важна част от ежедневието му, може да крие страшни тайни или болезнени истини, може да е доброто в привидно лошия човек, може да е най-големият ни страх или най-голямата ни радост, за която се страхуваме да не бъде унищожена, може да е това, за което чакаме специален момент да разкрием.

Маската може да е едновременно добро и лошо нещо. Зависи какво криеш…и защо…Но като цяло тя не е необходима, защото ако криеш от другите кой си, постепенно забравяш кой образ е истинският, задълбаваш се в лъжливите убеждения и започваш да вярваш в неморални неща, но понякога не можеш да разкриеш себе си, защото няма да бъдеш приет и все пак ако се крием зад маски от нас остава само една опаковка- безпочвена и неприемлива, нещастна, подла и без капка добро в сърцето си- а какво сме ние, хората, без сърца?

Но не мисля, че хората, които не показват истинския си образ, осъзнават в действителност какво зло причиняват на другите и на себе си. Когато ценностната им система е разрушена и повредена, те няма как да не бъдат несправедливи и нечестни към другите. Причината е в самите сърца и души на тези хора, в изопаченото им разбиране за света. Така например Тартюф е абсолютно убеден,че това, което върши, не нарушава нито една християнска догма. Той толкова дълго е лъгал другите, че започва да лъже и себе си. Неговото объркано съзнание не разбира какво върши, не приема предателството като нещо нередно, нито това да прелъстяваш чуждата жена. Но дори и тази негова маска не би го направила щастлив накрая. Нима живеейки сам, без ясна представа какъв си, какви са мотивите и принципите ти, целта ти в живота, нима така би бил щастлив? Маската е нещо ненужно, водещо до фатални последици, и все пак е трудно да останеш себе си в един свят, който постоянно се опитва да те промени. Потокът ни повлича поне веднъж в живота…независимо, че може да сме много невинни, постепенно ставаме лицемери и егоисти, общата практика ни кара да се откажем от себе си и да последваме чуждия пример… просто защото така е по-лесно.

Но невинаги маската крие користни подбуди. Понякога ни е страх, че ще бъдем неразбрани, крием слабостта си в тази фалшива усмивка, изглеждаме по детски весели и безгрижни, а в душата ни гори огън на негодувание и отчаяние. Но никой не би предпочел да покаже унизителната си слабост, да се представи в истинския си образ пред хора, които може да се възползват от това. В този свят на неясни образи, причини и постъпки никога не знаеш къде можеш да намериш враг…може да се е скрил в


Други реферати:
Планиране и развитие на кариерата
Основни правила за мотивация на персонала
Проект по инженеринг-Анализ и проектиране дейността на фирма Марс-98 АД
Ролята на мотивацията като основна функция на управлението
Производствен и операционен мениджмънт


Изтегли рефератаПроизводствен и операционен мениджмънт - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия