Meчтите и идеалите на хъшовете

Мечтите и идеалите на хъшовете, отразени в речта на Странджата


Вазовата повест “Немили – недраги” е една от българските светини.В това произведение писателят е пресъздал чрез страдалческия живот на своите герои най-светлото от българската духовност.Творбата не е само разказ за живота на българските хъшове в Румъния преди Освобождението.Тя е величава история за цената на българската свобода,за вярата и патриотизма, за всичко онова което възвръща самочувствието на българина като свободен човек.

Много емоционален е текстът с речта на Странджата в ІІІ глава на повестта.Думите на Знаменосеца са най-убедителната възхвала на хъшовската нравственост, в която страданието е издигнато в свято жертвоприношение пре олтара на българската свобода.В своята реч Странджата отбелязва,че мъченическиат живот на другарите му е подчинен на идеала да видят България свободна.Хъшовете са готови да чакат, да минат по влашките полета, защото са убедени, че “Народ без жиртви не е народ”.Това е крьстьт на вярващите в новата религия – свободата, за която мечтаят.

Вълнуващата слава на Знаменосеца въплащава най-високите идеали на времето, защитават нравствената саможертва на емигранта хъш. Те емоционално изразяват философската идеяза смисала на човешкото съществуване. Това откриваме в пламеннете думи на Странджата: “Ние сме поне свободни. А като имаме свобода, имаме всичко”. Това признание разкрива светлите и чисти идеали на хъшовете – да са свободни хора в свдбодна родина.

Обстоятелствата поставят на първо място в речта на Странджата радостта от общуването между тези мъченици. Топлото обръщение “братя”, епитетите – “мили”, “свои” и многократното им повторение, показват сърдечните чувства на стария хъш към неговите другари. Те подчертават близката връзка между тях, истинската им дружба. Чест и щастие е за хъшовете да бъдат заедно и да си помагат. С обич Странджата изповядва:”Благодаря ви, братя мили за честта. Няма по-голяма гордост за мене стария хъш, отколкото да се намирам между вази, свои братя.”В контекста на топлото обръщение стария боец внушава на другарите си, че силата им е в общата борба, а славата им – в общата цел.

Странджата напомня на хъшовете тяхното романтично минало и приноса им за духовното събуждане на собствения им народ:”Нашите славни битки в Отечество България ги помни народът. Те разбуниха народа и му вляха в сърцето желание за свобода и за правда.”Уверен в народната признателност, Странджата успокоява другарите си с убедеността си, че който е допринесъл за свободата на отечеството си, няма да бъде забравен.


Други реферати:
ФУНКЦИИ И ОРГАНИЗАЦИЯ НА ИНСТИТУЦИЯТА, В КОЯТО СЕ ПРОВЕЖДА СТАЖА
Правна уредба на Публичната администрация на Република България
Осъществяване на управленска отговорност в организациите от публичния сектор
Актуални проблеми на държавната администрация
Общинска собственост


Изтегли рефератаОбщинска собственост - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия