Нарцистична личностНАРЦИСТИЧНА ЛИЧНОСТ

Според психоанализата нарцисизмът е нормален етап от детството. Детенцето се оглежда в огледало в търсене на своя огледален Аз и така си изгражда своята видима идентичност. Като основа за формирането на идеала за себе си (Аз- идеал или Его - идеал) също е нормално при възрастен човек да има определена степен на обич към себе си, което всъщност е и предпоставка за възможността човек да обича и другите.
Силното Его прави човек здрав и го пази от неврози, но само ако е надживяна детската, инфантилната нарцистична обич. Ако не е надживяна, това може да е причина за психично разстройство, според Фройд. Тогава либидото се изолира от света и се насочва навътре в Аз-а и тази фиксация, понякога плюс регресия , води до психични разстройства от психотичен тип (нарцистични психотични състояния), които трудно се поддават на психоаналитична терапия, защото до несъзнаваното на нарцистичната личност няма достъп.
Нарцистичният комплекс е тежко личностно разстройство. Много хора го наричат неправилно егоизъм. Възможно е страдащият да не осъзнава какво се случва с него и причината се корени в детството- идентификацията продължава да има роля във взаимоотношенията и това е патология.Нарцистично личностово разстройство

Човек е дълбоко убеден, че неговата личност и живот са най-важните в цялата вселена. Егоцентризъм. Склонност към импулсивност и агресия, когато нарцисизмът не е задоволяван. Пълна незаинтересованост и липса на емпатия към всичко незасягащо собствената личност. Такъв човек може да включи в рамките на нарцисизма си своето семейство или служебен колектив, дори държавата си. Липса на глобална визия и естествено чувство за общност и колективизъм.

Нарцисизмът като патология се корени в класическите психоаналитични идеи. Според определението на Кернберг (1975) патологичният нарцисист не може да разреди естественото си напрежение, произтичащо от сблъсъка между актуалното и идеалното аз и така "пренадува" собствените представи за себе си за да се предпази от отхвърляне от страна на идеализираните други. Патологичният нарцисизъм се разглежда като оповаване на външни самообслужващи инструменти като експлоатацията и ексхибиционизма, които облекчават повишаването на самооценката. Според Роудуолт и Морф (1995) нарцисистите са открито егоцентрични в своите възприятия на действителността и прикрито невнимателни към обективните събития, с тенденция да променят обясненията си за действителността, когато самооценката им е заплашена. Техните междуличностни отношения са явно лишени от задълбоченост с изразено презрение и подценяване


Други реферати:
Електронен подпис и електронен документ
Институцията омбудсман в Европейския съюз
Защитни функции на международното хуманитарно право
Индивидуални субекти на правото
Недействителност на административните актове


Изтегли рефератаНедействителност на административните актове - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия