Наркотични вещества

Проблемът за пристрастяването към наркотиците, или наркоманията, определено става един от най-съществените в световен мащаб. Той отдавна престава да бъде само личностен и днес е проблем на обществото, на междудържавническите отношения на политиката. Всъщност този проблем не е нов, защото използването на упойващи вещества за предизвикване на приятни усещания е известно отдавна. Но краят на XX век бележи най-бурното развитие на наркоманията, причините за което са много и различни. Наркоманията обаче е налице и не може да бъде отмината, защото проявленията й имат все по съществено отражение върху човешкото общество.

Нашата страна също е поставена пред необходимостта да се бори с това обществено зло. Наличната информация по въпроса показва два много тревожни факта. От една страна, твърде нараства броят на наркоманите. От друга страна става ясно, че средната възраст на лицата, употребяващи наркотици непрекъснато намалява и е около или под границата на пълнолетието. Очевидно е, че борбата с наркоманията у нас се свежда до спасяването на младото поколение - бъдещето на нацията, до грижите за формиране на пълноценни и активни творчески личности. Всички страни по света и особено нашата поради географското си положение, имат проблеми с международния наркотрафик, които се решават чрез реализацията на международни конвенции. С това се ограничава достъпът на наркотични вещества на вътрешния пазар и се съдейства за контрола върху пазара на наркотици в други страни.

Може да се каже, че наркотиците стават световен проблем поради способността им да премахват болката и да създават чувство на комфорт и удоволствие. Когато те се използват за облекчаване на физическа болка, както е в медицината, в известен смисъл наркотиците са полезни. Но когато хората се опитват да помогнат чрез тях на душевната си болка, настъпват пагубни и често необратими последици от тях. Най-общо казано, настъпва деградация на личността, защото проблемите не само не се решават, но се появяват и нови. Привидно приятното усещане за свобода бавно, но сигурно руши здравето и психическите устои на наркомана, които често се оказва в клопката на криминални деяния. За да си купи наркотик, са необходими много пари, а употребата му е свързана с много рискове, включително заболяването от СПИН. Наистина интересно е да разберем какво е това усещане за свобода и удоволствие, при което човекът става пълен роб на абсолютната и много трудно лечима зависимост от ежедневната доза наркотик. Интересно е да се разбере какви са тези химически вещества, които в малки количества имат огромен ефект върху човешката психика, здраве и пълноценен живот. Жертва на това илюзорно чувство за сигурност, спокойствие и блаженство стават обикновено най-лесно ранимите - младите - при сблъсъка си с жестоката действителност в личностен и обществен план, хората, ненамерили своите устои в Живота. Значителна роля може да играе и подражателството, особено при децата, които не желаят да останат по-назад от големите.

Именно наркотиците са тема на нашия реферат, защото осъзнаваме тяхното влияние върху психиката и здравето на младото поколение. Много растения, използвани от хората, векове наред са били загадка за човека. Познато било отровното действие на чемериката, бучиниша и есенния минзухар; ободряващото


Други реферати:
Маржинален анализ
Казус-логистика
Бизнес план
Данъци и финансова администрация
Консолидирани финансови отчети-задачи


Изтегли рефератаКонсолидирани финансови отчети-задачи - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия