Нашето поколение няма световна война, нито голяма депресия

„Нашето поколение няма световна война, нито голяма депресия. Нашата война е духовна. Нашата депресия са животите ни.”

„Коен клуб”, Чък Палъник

 

   Общественото пространство е изпълнено с изследвания, проучвания и прогнози относно  все по-задълбочаващия се проблем с агресията. Особено плашещ е фактът, че възрастовата граница на агресорите чувствително пада последните години, което парадоксално се приема за нормално.

   Политици, социолози, психолози и педагози  всекидневно изразяват мнението си за проблемите на българските деца, за нарастващата агресия и увеличаващия се процент на неграмотните и лишени от добро възпитание и такт млади момичета и момчета.

   Телевизията, радиата и вестниците непрекъснато изпълват пространството с покъртителни репортажи и плашещи статии относно духовната запустенялост, моралната деградация, ценностния вакуум и агресията във всичките ѝ форми, намираща отражение във всекидневното общуване на подрастващите. Филмите, компютърните игри и музиката са поле, на което намират изява всички онези деструктивни сили и импулси у нас, старателно притъпени от духовната ни цензура, колкото и деформирана да е тя в условията на меркантилната, бездуховна и нихилистична реалност, в която живеем.

Шокиращи новини за жестоки убийства извършени от малолетни и непълнолетни достигат до нас всекидневно. Рязко се увеличава процентът на зависимите от алкохол и наркотични вещества, а вътрешното напрежение, тревожността и механизмите на фрустрация се превръщат в нормални  условия за човешкото съществуване.

Загрижени родители, учители и хора с позиция и отношение към проблема ясно изразяват страховете си, че масмедиите от чисто информационни средства, целящи единствено  запознаването ни с обществената действителност, се превръщат в провокатори на агресивни действия и това особено негативно се отразява върху формиращата се детска психика. Проведени са различни изследвания, а научното пространство е изпълнено със статистически данни  относно причините, механизмите и формите на агресивно поведение на подрастващите и ролята на медиите като стимулатори към антисоциална дейност.

 Насилието може да се открие навсякъде около нас. Всекидневно компютърни специалисти и програмисти обединяват усилия в създаването на видеоигри, чиято цел е хладнокръвното убиване. От първите страници на почти всички вестници „гледат” снимките на обезобразени мъртви тела или на техните „творци”. С пускането на телевизионните приемници ни обсипват с нецензурирана информация за убийства, изнасилвания, катастрофи и престъпни деяния от различно естество. Филмите са изпълнени с брутални кадри на насилие, а отделни стилове музика открито проповядват антисоциално поведение. Всичко това се отразява изключително неблагоприятно на крехката детска психика и не са


Други реферати:
Особености на човешката комуникация
Отношения на зависимост
Отношенията между родители и тийнейджъри
Педагогика
Педагогика и социология


Изтегли рефератаПедагогика и социология - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия