Образът на Гергана в Изворът на белоногата

Образът на Гергана в поемата ‘изворът на белоногата’


Поемата на п.р. Славейков ‘ изворът на белоногата’ идва във време , когато България е под турско робство (през 1873г.)

В поемата „ изворът на белоногата” Славейков ни разкрива образът на едно младо момиче, което се превръща е пример за това каква трябва да бъде една истинска българка по онова време.

Гергана-главното действащо лице в поемата, е олицетворение на това каква трябва да бъде една истинска българка. Тя е представена като красива и работна девойка. Девойка за която любовта към ближните, към любимия е над всичко. Гергана е направила вече своя избор в любовта и е избрала Никола за свой бъдещ жених. Те двамата се обичат, верни са един към друг, както Славейков пише: ‘Гергана още Никола, двамата лика прилика…’

Гергана е най-красивата сред момите, а Никола-сред момците.

Те се обичат , но уви съдбата се намесва в щастието на двамата влюбени. И сякаш тази съдба се намесва нарочно, за да покаже каква всъщност е истинската българка. Гергана отива за вода, на извора , където имат среща с Никола, за да му пристане. Но ето, че тя отива, и не само не вижда Никола там, а вижда турски везир, който е пленен от красотата на Гергана и учуден, че в такова малко селце може да има такава прелестна девойка. Везирът иска Гергана да иде с него, като и предлага злато, пари, охолен живот, но н е може да и предложи щастие. Гергана знае това и като една истинска българка отстоява своите права. Гергана е представена , като символ на българското, защото само един истински българин, може да загърби всички богатства, в името на малкото което има. Малко, но свято, изпълнено с щастие и любов. Любовта за Гергана е над всичко- охолен живо, всички богатства не могат да изместят и заменят майчината и бащина обич към Гергана, а също и уважението и любовта която тя изпитва към своите родители.

Никола- всичко хубаво ,което има Гергана, всички чувства които, изпитва, верността, която тя не предава пред нищо. Целият и живот е събран в това име- името на човека, заради които отказва всичко, и накрая заплаща с живота си.

Но какво е живот без любов, без дълбоки чувства, които идват от дълбочината на сърцето, нещата заради които си струва да живееш. Макар и не в разкош и богатства, а в бедност , но с гордост, че си българка, обичаща всичко що е родно и мило.

Гергана е момиче , което знае какво иска, истинска българка, за която любовта е над всичко. Тя се превръща в мерило каква трябва да бъде една истинска българка не само по онова време, но и днес.

Образът на Гергана е подсилен още с това , че тя избира смъртта пред богатството. Тя е истински символ на българското.


Други реферати:
Образователни системи. Социалното неравенство при жените-съотнесено към България
Бягство от свободата-Ерих Фром
Емпирико-социологическо изследване на отношението на младите софиянци към брака
Вътрешна и външна миграция на населението в България
Лазери и лъчения


Изтегли рефератаЛазери и лъчения - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия