Операционни системи

Операционните системи за персонални компютри


Страница 1 от 3


Изборът на клиентска операционна система е пряко свързан с естеството на задачите, които възнамерявате да изпълнявате на нея. За различни потребители оптимални са различни ОС. Тук ще се псрем на най-популярните клиентски операционни системи, ще разгледаме тяхното развитие и се надяваме тази информация да ви помогне да изберете най-подходящата за вас.

Изисквания към клиентска операционна система
Клиентската операционна система осъществява две основни функции – предоставя на потребителя всевъзможни услуги и управлява ресурсите на компютъра. Изборът на ОС се определя от една страна от нейните възможности, от друга от необходимите на потребителя функции. Не всички операционни системи могат да работят с този или онзи хардуер, а заявките на потребителите, включително на корпоративните, понякога са толкова големи, че изборът на ОС, която да ги удовлетвори се оказва малък. Най-често срещаните потребности на потребителите са:
Изпълняване на офис приложения – работа с текстов редактор, електорнна таблица, презентации и т.н.
Достъп до ресурсите на локална мрежа и Интернет
Възможност за работа с корпоративни приложения, например ползващи архитектурата клиент-сървър
Сигурност, наличие на средства за защита на данните, устойчивост срещу сривове

По-маловажни са изискванията за възможност за разработка на приложения, наличие на графичен или някакъв друг интерфейс, работа с нестандартен хардуер или софтуер, възможност за стартиране на друга ОС, например Windows сесия във виртуална машина под Linux. Не на последно място стои въпросът с разходите за компютър и софтуер.
В домашни условия потребностите са още по-разнообразни, към изброените можем да добавим например поддръжка на игри и мултимедия и съответно работа с устройства като
цифрови фотоапарати, телевизори, видео и DVD плейъри и т.н.

Операционни системи с графичен потребителски интерфейс (GUI): малко история
Командният ред е мощен, но е удобен на експертите. Потребителите предпочитат нещо по-очевидно – икони и прозорци, възможност да посочите обект с мишката и т.н. Първата фирма, осъзнала предимствата на графичния потребителски интерфейс е Apple. Първият компютър с GUI се появява през 1983-та, а година по-късно следва първият Macintosh с операционна система MacOS.
Microsoft започва работа над ОС с графичен интерфейс още през 1981 г. Първата версия на Windows се появява в края на 1985-а, но отстъпва силно на MacOS и до 1990-та тази графична среда не се възприема насериозно. Windows спечелва известна популярност едва с версии 3.1 и 3.11.
През 90-те и двете фирми усъвършенстват творенията си, но въпреки безспорните си технологични предимства, Apple в крайна сметка губи битката с алиансът на Microsoft, Intel, IBM, Compaq и други големи фирми. Подобна е съдбата и на операционната система на IBM – OS/2, която също не успява да се наложи, независимо че е – като минимум – по-стабилна. Днес Windows доминира на пазара на операционни системи за крайни потребители. Напоследък все по-популярен става Linux.

Windows
Въпреки че е инсталиран на над 90% от персоналните компютри, Windows често бива критикуван както от потребители, така и от системни администратори. Най-популярната и лесна за ползване операционна система определено не е най-стабилната, въпреки че с всяка следваща версия надеждността й се повишава. Успеха си тази ОС дължи на различни фактори. Политиката на масово предоставяне на лицензи на производители на софтуер и хардуер при ниски изисквания за съвместимост с Windows води до появата на огромни списъци съвместими устройства и програми.
Първата 32 битова версия -Windows 95 е базирана на DOS, но акцентът не пада върху него. Въведени са интерфейси като Direct X API, които представляват абстрактни слоеве, ползващи драйверите за взаимодействие между хардуер и софтуер.
Страница 2 от 3

По такъв начин разработчиците могат да създават приложения, които са съвместими с широк спектър устройства и конфигурации. Приложните интерфейси позволяват също добавянето към Windows на технологията Plug and Play, която позволява при добавяне на ново устройство то да бъде


Други реферати:
Турбокомпресор
Стомани
Рулиране
Полет
Претоварване


Изтегли рефератаПретоварване - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия