От руините на републиката се ражда империя

Гай Юлий Цезар бил роден в благородническия род на Юлиите около 102 г.пр.н.е.Като ученик,на път за средиземноморския остров Родос,където изучавал ораторско майсторство,Цезар бил заловен от пирати.Те поискали откуп от 20 таланта,а той обявил,че струва 50 и се заклел,че щом парите бъдат събрани,ще се върне и ще ги разпъне на кръст.Пиратите помислили,че се шегува,но щом Цезар бил откупен,той изпълнил заканата си,като преди това им прерязал гърлата в знак на „милосърдие”.След като бил на косъм от смъртта в ръцете на диктатора Сула,Цезар,подобно на всички млади аристократи,трябвало да започне кариерата си от ниските стъпала на политическата йерархия.През 70 г.пр.н.е. той бил назначен за „квестор” (отговарящ за финансовите дела) в римската провинция Испания.В град Гадес (Кадис) Цезар видял статуя на Александър Велики и въздъхнал при мисълта,че преди да навърши 30 години,Александър завладял целия свят,а той самият още не бил постигнал нищо забележително.

При завръщането си в Рим Цезар се заел неуморно да гради престижа си.

През 59 г.пр.н.е. вече бил избран за консул,най-високата длъжност в Римската република.Заедно с могъщите Помпей и Крас Цезар установил триумвират-съюз на трима мъже,държащи върховната власт.Цезар станал проконсул (управител) на Галската провинция и командващ огромна армия.

Между 49 и 58 г.пр.н.е. той завладял обширни територии отвъд Алпите.

Междувременно Крас загинал в Близкия изток през 53 г.пр.н.е. по време на гибелна експедиция,а сенатът все повече се страхувал от амбициите на Цезар.Гней Помпей застанал на страната на сенаторите,когато през 49 г.пр.н.е. те наредили на Цезар да предаде командването на армията и да се върне в Рим.Той обаче не се подчинил и повел войските си през река Рубикон,навлязъл в Италия и предизвикал гражданска война.

След убийството на Гней Помпей в Египет година по-късно Цезар се избавил от най-върлия си противник.Скоро след победните си шествия в Рим той се сдобил с диктаторска власт .Опасенията на сенаторите се задълбочили и това подготвило почвата за заговора,чиято драматична развръзка се състояла през мартенските иди.

На 10 януари 49 г.пр.н.е. Юлий Цезар прекосил малката река Рубикон на север от град Арминиум (днес Римини).

Той водел внушителна армия,която събрал при покоряването на днешните Франция и Северна Италия.

По онова време реката разделяла Галия от Италия и Цезар осъзнавал,че ако я прекоси с войските си,в Рим ще избухне гражданска война.

Ако обаче послушал нарежданията на сената,разпуснел армията и се върнел сам в Рим,щял да се изправи срещу върлия си враг Помпей и враждебния сенат,който завиждал на военните му успехи и се боял от нарастващото му могъщество.

След като цял ден наблюдавал тренировките на гладиаторите,Цезар отпътувал с колесницата си към северния бряг на Рубикон и помолил най-доверените си хора за съвет.Според една легенда колебанията му се разсеяли,щом съзрял голяма призрачна фигура,която измъкнала тромпета от ръцете на един войник и прекосила реката,надавайки боен зов.

Цезар приел това за божия поличба,извикал въодушевено на латински „Жребият е хвърлен!” и повел войските си през реката.На зазоряване град Арминиум вече бил покорен.Нямало връщане назад.

Според преданията Рим бил основан през 753 г.пр.н.е. от братята близнаци Ромул и Рем и през първите 250 години от съществуването си бил управляван от етруски царе.През 510 г.пр.н.е. етруският цар бил прогонен и била основана Римската република.Управлявали я двама главни магистрати (консули),избирани ежегодно,които


Други реферати:
Турция
Бургас
Доклад за Индия
Доклад за Китай, Индия и Япония
Глобално затопляне


Изтегли рефератаГлобално затопляне - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия