Отговорна или безотговорна е политиката на НАТО като започва бомбандировки над Сърбия във връзка с Косово

Отговорна или безотговорна е политиката на НАТО като започва бомбандировки над Сърбия във връзка с Косово.


Блаканският полуостров винаги се е славил като "барутното буре на Европа".Малка плош, много различни нации, балкански манталитет .Всичко това комбинирано със самочувствието на всеки от народите населяващ полуострова,че е по-велик от останалите, води до емоционални сблъсъци. На полуострова логиката никога не е била водеща в политиката на държавите. Мирът на Балканите е нещо относително.

Съюзна Република Югославия е създадена като федерация от няколко народа. След разпадането на СССР и стремежа към демокрация , някои от държавите решават да поемат по свой път и да излязат от федерацията. Най-голямата държава във федерацията се опитва да запази статуквото си. Водят се няколко войни след които на Сърбия се гледа като на "държава на злото". Е ли е така? Тук може да се спори. Накрая в съюза остават само Сърбия и Черна гора.

В областта Косово, историческа за Сърбия, основната част от населението е с албански произход. Албания е една от малкото държави на полуострова която никога през историята си не е била доминираща на Балканите. Албания обаче винаги е имала апетити за това. В косово избухва възстание , сръбските власти се опитват да го потушат. На път е да започне една нова война. ЕС и НАТО желаят стабилност в региона. Стабилността ще доведе до завършването на 2 много важни проекта за доставката на петрол и природен газ за Стария континент. Колкото и парадоксално да звучи Европа винаги е имала нужда от мир на Балканите , но никога не се е намесвала за да го установи. САЩ като доминираща сила в НАТО се решава на тази стъпка. НАТО започва мащабна кампания за установяване на мир в региона. Инерцията от предишните войни на Сърбия я поставя в неизгодна позиция. НАТО не взема под внимание доводите на Сърбия и застава на страната на бунтовниците. Бомбандировките са "успешни" Сърбия изтегля войските си от Косово. НАТО спечелва. Има мир .Но не всичко се оказва такова каквото е изглеждало на пръв поглед. Започва да се усеща че Сърбия можеби не е била "зла" в тази война. Бунтовниците в Косово правят със сърбите останали в областта точно това което твърдяха че сърбите правят. А именно убиват невинни граждани. отказват да се разоръжат , дори нападат коли на ООН. Друга държава в района , а именно Македония,приемайки "бежанци" на територията си става тяхна жертва. Оказва се че бунтовниците искат отцепление на всички територии населени с албанци. вместо да се установи мир в района се отваря една нова язва. Някои наблюдатели сигнализират за Велико Албански интереси. В един момент се оказва че НАТО не само не помага за постигането на мир , ами дори допринася за започване на нови бунтове в региона. НАТО се нагърбва с задача за която се оказва неподготвен. Добрите намерения не водят до успех. Нагърбвайки се с отговорността да постигнат мир на Балканите НАТО трябва да вземе под внимание доводите на всички страни и да намери общите точки. Алианса обаче взема под внимание само доводите на едната страна в конфликта. За страничния наблюдател това е безотговорна постъпка. За това според мен НАТО не постъпва отговорно с намесата си в конфликта. Добрите намерения на Алианса са похвални , но подготовката и изпълнението са под всякаква критика. А когато човек прави нещо толкова отговорно , така непрофесионално , то това е безотговорност


Други реферати:
Планиране на капацитета на бизнес организацията ВИНИС ООД, гр.Ямбол
Реинженеринг на бизнес процесите
Основи на управлението-цели, структура, ръководство и управленски решения на Интертайм Континентал АД-гр.София
Оценка и анализ на организацията на корпоративното управление в МАК АД
Проблемите на комуникациите в корпорация МакКесон


Изтегли рефератаПроблемите на комуникациите в корпорация МакКесон - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия