Перперикон

Един ден в ПерпериконПреди два месеца заедно с моето семейство си направихме едно малко пътуване в Родопите, където цари старинна и омайваща атмосфера. Посетихме един от най – ценните археологически обекти в България – Перперикон. . Свещеният град се извисява на скален връх, който е създал великолепни условия за живот от дълбока древност.

Още на първо виждане хълмът ни създаде впечатление за изолираност и особено предназначение. Нямаше съмнение, че това място е било използвано за светилище.

Когато се качихме горе панорамната гледка, която се разкрива от върха на Перперикон насочи погледа ни към плодородната долина на река Перперешка, вливаща се в яз. “Студен кладенец”, към близките върхове, в които навярно е кипял живот по времето на древните обитатели на скалният град.

. Чувството е неописуемо – той е като един голям град с много помещения. Не е необходимо да си представяш отделните стаи, които изграждат целия комплекс: церемониалната зала, подземния етаж с монументалното стълбище, североизточния корпус с нишите, вътрешния двор с трона и най-вече залата с Олтара. Те се виждат добре, имат ясни очертания и същите размери, както и тогава, когато са били обитавани и са относително добре запазени.

Имахме екскурзовод, който ни обясняваше много подробно и научихме много интересни неща, за които дори не сме подозирали. Разбрахме, че Перперикон е изграден от вулканични скали – това са туфи, които са красиви и лесно се обработват. Това е подпомогнало избора на мястото, както и изграждането на толкова много помещения в скалите. За съжаление неустойчивостта на туфите е причина за бързото разрушаване на комплекса.

На мен лично най – голямо впечатление ми направи залата с олтара. Тя е забележително творение, чието дъно е черно с видими белези, че там е горял огън. Смятало се е , че Перперикон е мястото - светилище на Дионис. Другото нещо, което ме впечатли беше церемониалната зала, ,която е изцяло изсечена в скалите и продължава върху дървен гредоред, поддържан от два масивни зида. Входът към церемониалната зала е бил оформен с тържествено петстъпално стълбище и двукрила врата, охранявана някога от дворцовата стража.В най-отдалечените западна и източна части на Двореца се откриват две крипти, скрити дълбоко под повърхността на скалите.

Храмът на тракийския владетел е бил обграден е от мощна крепостна стена. Това е оградният зид на Двореца – светилище .С двата си края крепостният зид на Двореца е свързан със стената на Акропола на върха на хълма. Някъде са се запазили праговете на врати от помещения на горните етажи. Към запазените помещения от първия етаж се влиза през чудесно съхранени врати с издялани каменни прагове, изящни стълбища и коридори. На някои места са оцелели и издълбани в скалата широки прозорци, от които се открива прекрасна гледка към речната долина.

Но това, което ние видяхме не може да се опише с думи. Има още какво да се види. Можем да кажем, че Перперикон е една древна приказка на осем хилядолетия, приказка на вкаменени герои.

Напуснахме скалният град със радост от видяното, задоволство от преживаното, и гордост, че сме наследници на велики творци, живели много, много преди нас.

Никога няма да забравя мига, когато кракът ми стъпи за първи път на Перперикон – гледката беше... невероятна, а усещането неописуемо. Тогава видях силата на природата, хваната в ръцете на един малък човек.

Други реферати:
Природа и цивилизация във Вазовото стихотворение Отечество любезно
Образите на Рафе Клинче и Калина от Железният светилник
Една Българка
Димитър Димов
Женските образи в разказите на Йовков


Изтегли рефератаЖенските образи в разказите на Йовков - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия