Похвално слово за св. Димитър
Свети Димитър е роден в Солун през III в., баща му бил градоначалник и християнин по религиозни убеждения. По това време е имало много гонения срещу християните и той не заявявал открито, че е християнин, но имал в дома си стая с икони на младенеца и светата Дева. Когато Димитър станал на възраст, годен да разбере нещата, родителите му го въвели в християнската вяра и го покръстили. След смъртта на родителите на светеца, постът градоначалник бил зает от самия Димитър, който получил заповед да преследва християните, но той правел обратното – покровителствал ги и им помагал. Бил приет с голяма радост и почит от жителите на град Солун и започнал открито пред всички да изповядва и слави името на Спасителя. Учил всички на истинската вяра.

Когато тогавашният император разбрал за това, предложил на Димитър да се откаже от християнството и да принесе жертва с него в чест на неговите богове. Но след твърдия отказ на свети Димитър, императорът го хвърлил в тъмница.

Устройва ли се игри за веселие на императора, който обичал да гледа жестоки боеве. Той имал любимец на име Лий, който се борел с осъдените християни и ги захвърлял в падина върху копия забити с острието нагоре. Оръженосецът на Димитър Нестор поискал разрешение и благословия от господаря си, за да се бие с Лий и след битката любимецът на императора бил запратен в пропастта. Нестор бил обезглавен, а Димитър пронизан с копие по заповед на Максимиан. Смята се, че датата на която е бил убит свети Димитър е 26 октомври 306 година. По време на убийството на


Други реферати:
Лидерът в екип
Лихва и нейната норма
Ликвидност на фирмата
Обща характеристика на кореспонденцията в дейността на предприятията
Митнически режими


Изтегли рефератаМитнически режими - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия