Политическите партии в Република България–критерии за класификация

Политическите партии в Република България – критерии за класификация.

След установяване на комунистическа диктатура у нас се близо половин век се прекъсват всякакви плуралистични изяви и ако ги има се санкционират.

След падането на комунистическия режим в българското обществено пространство бързо се стига до консенсус, относно плурализма на партийната система. В резултат на това се създават редица политически институции. Трудно е да се каже коя формация постави началото на плуралистичното движение у нас след демократичния прелом.

Съюзът на демократичните сили бе създаден като наследник на т нар. Зелена партия. Той обединяваше носителите на нови и демократични идеи и бе в основата на свалянето на режима.

Либерално – демократическата партия в България бе създадена през декември 1989 год. Тя се опираше на национал – патриотичните сили на народа и се обяви за наследникна либералната и демократическата партия, начело със Стамболов, Каравелов и Славейков. В платформата й е записано, че партията си поставя за цел установяването на такъв тип икономика, която се определя от преимущественото развитие на частната собственост, и в която чуждият капитал е допуснат само в границите на разумния протекционизъм. Партията бе за създаване на правова държава, с опростена справедлива данъчна система.

Народнолибералната партия “Стефан Стамболов” е основана също съвсем в началото на прехода към демокрация у нас и се опитва да възстанови партията на либералите – стамболовисти. Партията се застъпва за политика на национална независимост и поставяне на националните интереси над всичко в политиката, за свободна пазарна икономика със социални гаранции, строга и стимулираща данъчно – кредитна политика.

Българска партия Либерали е пряк политически и юридически наследник на Клуба за подкрепа на гласността и преустройството в


Други реферати:
Примерен тест по руски език
Тест по руски език-11клас
Матура по руски език
Външно оценяване по Руски език за 6 клас
Александър Геров-Спомен


Изтегли рефератаАлександър Геров-Спомен - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия