Помни Странджата, умри за България!-съчинение разсъждение върху V глава от Немили-недраги

Помни Странджата! Умри за България!”

(съчинение разсъждение върху V глава на повестта “Немили - недраги”)Повестта “Немили - недраги” на Иван Вазов отразява епоха, изпълнена с трудности и лишения, с мизерия и недоимък, но и с истински патриотизъм и неугасваща вяра на българските хъшове в реалността на свободата. В пета глава на повестта авторът изобразява смъртта на Странджата и завета, който той оставя на идващите поколения.

С последните си думи Странджата завещава на Бръчков своя свещен идеал –да обича България и да продължи неговото дело, да не го забравя, а точно обратното, да го помни, тъй като паметта за онези, които са дали живота си за отечеството, поддържа буден духа на младите патриоти. С последните си думи Странджата припомня още веднъж, че за него по-голяма ценност от България ням, за нея патриотът дава живота си. .

След като се разболява Странджата, всички си тръгват, а кафенето опустява, навсякъде цари занемареност и безредие.Животът, който е кипял в кръчмата, вече го няма. Угасва и огнището, символ на живот и жив дух. Един по един хъшовете напускат кръчмата на Странджата, където до скоро са намирали топлина, храна, разбиране.Това те правят не от егоизъм и липса на състрадание към стария хъш, а от желание да оцелеят ,да намерят препитание, за да могат да продължат да се борят за свободата на отечеството си. От хъшовете единствен остава Бръчков. Той се грижи за Знаменосеца, търпи лишения, защото боготвори стария хъш, възхищава се на смелостта и героизма му. Болестта е променила много вида на Странджата – отслабнал е, погледът му е угаснал, раните-потъмнели. Болестта отнема силите на Знаменосеца, унася го в бълнувания, които все са свързани със славното минало, когато животът му е бил осмислен от една велика идея. Наблюдавайки своя кумир, Бръчков се чувства безсилен да помогне, тъгува, че такава велика личност ще умре в мизерия и самота. Жадно попива всяка дума на Знаменосеца, гледа го с благоговение, успокоява го. Голямата болка на Странджата е, че няма да умре в битка, така ,както е мечтал, а в леглото като обикновените хора. За героя България е висша ценност, на нея е посветил живота си, от любов към нея са раните по лицето му. Представата за смърт на този юнак е героична – на Балкана, със знамето в ръка, както умират героите. Трудно му е да приеме, че ще умре в леглото, “като баба”. Странджата е благодарен на Бръчков, че не го изоставя, а остава до него. Най-страшното за героя е забравата, самотата, затова оценява жертвата на младежа да е свидетел на последните му минути и да му затвори очите. Трикратното повторение на глагола “благодаря ти” е израз на дълбоката признателност на Знаменосеца към младия му приятел.

Старият хъш усеща, че скоро ще умре и в знак на признателност към Бръчков иска да му остави нещо за спомен. Осъзнава колко лишен от материални неща е битът му – няма нищо ценно, освен паниците и шулците в кръчмата. Изведнъж хъшът изравя от паметта си, че преди време е скрил в сандъка нещо много ценно и моли Бръчков да донесе пакета. Изправен пред изключителен исторически миг, Странджата съжалява, че в тези мигове ги няма неговите другари, той иска те да бъдат свидетели на предаването на тези реликви. В сандъка Бръчков открива вързоп с откъс от мемоар от 18… и къс от вехто знаме. Макар и млад, той разбира, че държи в ръцете си част от историята на революционното движение в България. Затова и потреперва от респект. Странджата с разтреперани ръце поема документите – това е миналото му, това е животът му. Силно е вълнението на Знаменосеца, гласът му е пресекнат. Той целува вързопа и го подава на Бръчков, изричайки своя завет към него:”Помни Странджата!Умри за България”. В


Други реферати:
Протоколи и услуги в интернет
MS Excel. Диаграми
Използване на контрола MS FlexGrid
Родината като ценност
Архивиране на данни. Предназначение на архивиращите програми


Изтегли рефератаАрхивиране на данни. Предназначение на архивиращите програми - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия