Помпей

Помпей е древно римско селище в Неаполитанския залив, на 22 км югоизточно от Неапол. Това е най-големият съхранен до днес античен град. Когато през ХVI век при изграждането на нова канализация работниците попадат върху дебел слой вулканичен прах, никой не подозира, че светът е изправен пред най-големия, изцяло съхранен античен град в историята. Два века по-късно археолозите изваждат на бял свят останките от древни къщи и вкаменените тела на техните обитатели. Днес повече от половината от сградите в някогашния Помпей са разкрити и отворени за любопитния посетител. 65 хектара от оригиналното селище са притегателен център за тълпи от туристи. Откритията на археолозите надминават и най-смелите очаквания. Изпод земята изниква град с внушителни размери, кръгла структура и защитен от каменна стена, дълга 3120 м, с 11 кули и 7 градски врати. В центъра е правоъгълният форум, ограден с колони. Тук е кипял търговският, политическият и религиозният живот на Помпей. На това място се намират храмът на Аполон, храмът на Юпитер, курията, общинският съвет, покритият пазар, съдът. В южната част на града е известният Триъгълен форум с дорийски храм от VI в. пр.н.е. Запазени са останките от два театъра, амфитеатър за 20 000 зрители, където са се провеждали гладиаторските боеве, три обществени бани, които са били основно място за социални контакти, гладиаторска школа и казарми и над стотина кръчми. Градът разполагал с водопроводна система, високи тротоари, пешеходни преходи, канавки за оттичане на водата в дъждовни дни, специални места, където жителите са оставяли мулетата и каруците си, и десетки фонтани, захранвани с подземни тръби. В селището живеели хора от 43 народности, говорещи 30 езика.

Безспорно най-атрактивни за посетителя са множеството Историците твърдят, че главното развлечение в града били именно тези заведения. Те привличали гости от цялата римска империя. А обитателките им имали славата на най-красивите жени в държавата. Може би най-интересното тук са мозайките и рисунките по стените. Те изобразяват дръзки сцени, но според изследователите някои от тях имат висока художествена стойност. Изучаващите нравите от онази епоха са категорични, че платената любов в града никога не е носела отпечатъка на отблъскваща търговия с плът, а винаги е имала статут на изкуство, покровителствано от многобройните си почитатели.

Днес пътешественикът може да влезе в домовете на някогашните помпейци. на богатите са двуетажни, с вътрешни дворове, фонтани, тераси и колони и някога са притежавали зали, богато украсени с мозайки, фрески и статуи. Сред най-колоритните къщи е тази на танцуващия Фавн. Наречена е така заради намерена в нея статуя на Фавн. Забележителна е с уникалната си мозайка, пресъздаваща битката на Александър Велики с персийския цар Дарий. Друга интересна находка е Тя датира от III в. пр.н.е. и стените й са покрити със сцени от религиозни церемонии. Най-впечатляващият стенопис се намира в правоъгълна зала, дълга 9 м, и изобразява хора и богове, изпълняващи обреди на празник в чест на бог Дионисий.

Изследователите са единодушни, че древните не са и подозирали разрушителната сила на Везувий. И все пак вулканът изпратил предупредителен знак, но малцина видели в него предвестник на трагични събития. През 62 г. мощен земен трус разтърсил района. Земетресението разбило водопроводните системи на Помпей. Разрушени били много сгради, а под руините намерили смъртта си стотици жители. Тогава Нерон заповядал икономическите и културните дейности да се преместят оттам. Никой от гражданите не подозирал, че 17 години след онзи земен трус Везувий готви нова ужасяваща изненада. Потопени в своя мирен труд, жителите не забелязали явните признаци на прииждащата опасност. Почти никой не обърнал внимание на факта, че в един прекрасен ден а от близките гори започнали да излизат диви зверове. Конете и добитъкът проявявали неестествено безпокойство, но хората предпочитали да се занимават с делничните си грижи, вместо да се отдават на мрачни предчувствия. По-умните предвидливо напуснали града. В ранната утрин на 24 август 79 г. над кратера се издигнал облак с необичайна форма. През нощта вулканът забълвал пепел, която покрила околността. Земята се разтреперила от непрекъснати подземни трусове. Тогава още не било късно да се избяга, но малцина се решили. На следващия ден от кратера започнали да изригват потоци камъни и пепел и сивият облак закрил слънцето. След това Везувий започнал да бълва лава, а вятърът отнесъл отровните газове към Помпей. Така всички, потърсили убежище по домовете си, загинали от ужасяваща смърт, задушавайки се от серните изпарения. 18 часа продължил зловещият гняв на Везувий. Дим, пламъци и пари залели околността. Помпей потънал под слоеве вулканична пепел, която на места достигала 6 м. На този мрачен 25 август загинали над 2000 души. Екскурзоводите упорито опитват да разсеят дълбоко загнездилата се у туристите заблуда, че Помпей е бил залят от неспирни потоци лава. Те търпеливо обясняват, че лавата не е достигнала дотук и единствената причина за трагичната участ на града са вулканичният прах и отровните изпарения. Историците са категорични, че въпреки ужасяващите размери на бедствието само тези, които са проявили пагубна привързаност към домовете и ценните си вещи, не са успели да се спасят. Когато в средата на ХVIII в. археолозите започват да вадят вкаменените тела, те с изненада установяват, че повечето от жертвите стискат в ръцете си златни предмети и скъпоценности. Други реферати:
Породи в говедовъдството
Производството на тютюн в България
План за развитие на селското стопанство в Югоизточният район на България
Стопанско развитие на България
История и развитие на бубарството в гр. Враца


Изтегли рефератаИстория и развитие на бубарството в гр. Враца - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия