Посещението на Путин и външната политика на България спрямо Русия

железопътно-фериботна връзка между Варна и пристанище в Кавказ.
”Рзултатите от днешните преговори показват, че руско-българските отношения се развиват във възходяща линия”, бе коментарът от срещите на руския президент Владимир Путин. Той оцени договорките като много важни и изрично подчерта, че не биха били възможни, ако България и Русия не са сигурни партньори. Руският президент подчерта, „че България има водеща позиция като търговски партньор на страната му. Руският износ е основно свързан със суровини и ще работим за разширяване на сферата на търговия. Българският износ изглежда по-привлекателно, защото 30% са машини и оборудване, а 22% е продукция на винарството. Но разширяването на структурата на износа е една от най-важните ни задачи”, посочи Путин.

Споразумението между НЕК и "Атомстройекспорт" за изграждане на АЕЦ "Белене" на стойност 3.9 млрд. евро и учредителният договор за създаване на Международна проектна компания "Бургас-Александруполис" също не бяха подминати от западноевропейските медии. Мнения от сорта: „Руският Троянски кон в евросъюза наречен България”, „пионка на Кремъл в сърцето на Европа”, бяха често срещани фрази. Появиха се различни мнения и версии, къде точно се крие истината в отстъпчивостта на Кремъл. Дали обратът в преговорите е, защото възпитаникът на КГБ с железните нерви се е поддал на емоцията от срещата с "по-малкия брат". Или всичко е добре разиграна партия бридж, в която последната ръка все пак прибира Кремъл. Но тук трябва да се отбележе, че българските решения за газопровода „Южен поток”, АЕЦ „Белене”и петропопроводът между Русия и Гърция са съгласувани с ЕС. България е член на НАТО и ЕС, а това означава строги партньорски задължения и обсъждане на политическите стъпки със САЩ и отделно с Брюксел. В петролопровода Бургас- Александрополис се ангажират две държави от ЕС, този петролопровод става част от европойската енергийна система точно поради решения на ЕС, а не на България и Гърция. Петролът и газта имат купувачи в Европа, партньорите на Русия са там, а българската територия е транзитна. Не са балканските държави факторите, които ще решат откъде ЕС да купува газ и петрол.

Мнението на европейската преса е противоположно, „Путин приклещва Европа” гласи заглавието на изданието Шпигел, „Южен поток „ поставя България в конфликт с Евросъюза, коментира „Евронюз”, но в същото това време БИ БИ СИ цитира представители на ЕС, че подписването в София няма да навреди на „Набуко”.

Европейската комисия няма никакви възражения по пповод участието на България в руско-италианския проект за изграждане на газопровода „Южен поток”, конкурентен на европейския „Набуко”. Това е заявил в Брюксел Феран Тераделас, говорител на еврокомисаря по енергетиката. Причината е че двата проекта са допълващи се.

Във връзка с целта, която ЕС преследва от години, а именно да ограничи пълната енергийна зависимост от Русия, като намери и други източници за доставка на газ, се заприказва за развитието на проекта Набуко, което представлява точно такава алтернатива и конкуренция на руския монополизъм, който Кремъл е постигнал до момента.


Други реферати:
Бази данни във Фарм-Епи. Причинност,валидност, надеждност и замъгляващ фактор. Скрининг
Захарен диабет
Теми по Физиология
Подготовка на болен и участие на м.с. при рентгенови изследвания на неврологично болен
Ортопедични заболявания


Изтегли рефератаОртопедични заболявания - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия