Посещението на Путин и външната политика на България спрямо Русия

Еуфоричното изказване от страна на българския президент: "Постигнахме голям шлем", беше продиктувано от отстъпването на руската страна при преговорите относно процентното отношение в собствеността на бъдещата фирма изпълнител на проекта. Дали държавният ни глава с чисто детинстка наивност прие договора само от към икономическата му страна или вложи чиста проба прагматизъм и си даде сметка влиянието което печелим с изграждането на този проект. Путин потвърди това мнение и посочи не само икономическите облаги които България ще получи, ставайки част от този преокт: „ С "Южен поток" ви даваме пари и влияние” „.

И политическата ни сцена не устана в покой от визитата на Руския глава. Посещението на Путин успя да направи нещото, което дълги години не бе възможно в държавата ни, а иминно да убедини опозицията при защитата на своята гледна точка. Опозицията посика да се замразят всички действия по проекта Бургас- Александрополис до провеждането на рефереднума на 17 февруари.

Същевременно трябва да се каже, че България за Русия е важен фактор на Балканите, не само защото страната вече е член на ЕС и на НАТО. По силата на своето териториално разположение, по силата на традиционното русофилство на част от българския народ и по силата на много тясната икономическа и корупционна обвързаност на българския политически и стопански елит с руската икономика и политика, Русия на практика може да постигне много лесни победи в областта на енергетиката и енергийните проекти и в областта на политиката на България.

По време на визитата на Путин в България се обърна внимание и на още две неща- проблемът с руския дълг и проблема с архивите.

Проблемът с руския дълг към България е поставен „от премиера Сергей Станишев по време на разговорите с първия вицепремиер Дмитрий Медведев. Министър-председателят е информирал госта си, че миналия месец българското финансово министерство е отправило писмено предложение до руския министър на финансите този въпрос да бъде снет от двустранните отношения, като се изплати оставащата сума от 19 млн. долара.”
Темата бе поставена на дневен ред и от президента Георги Първанов, който е говорил по проблема с Владимир Путин. „Разбрахме се да потърсим разрешение на въпроса с руския дълг, този малък руски дълг към България, но твърде важен за нас, коментира държавният глава и изрази надежда през следващите седмици въпросът да бъде окончателно разрешен.” (в. Дума, 19.01.)

Българските медии поставиха на Путин и въпроса, който нашумя напоследък, свързан с българските архиви, които се намират на територията на Русия. „Руският президент отговори, че няма проблем с достъпа на учени до ценните документи. Той обобщи, че Русия е върнала част от архивите още през 1958 г. Путин припомни, че през 2004 г. България отново е повдигнала въпроса, но руснаците са поискали молбата да се формулира писмено. Последващи действия от нашата страна обаче е нямало.”
От своя страна Първанов обеща, „че българската страна ще направи свое конкретно писмено искане по въпроса.” Двамата президенти са стигнали до съгласие работата по проблема да започне на експертно ниво.


Други реферати:
Европейски образователни науки
Обществени нагласи за присъединяването на България към ЕС
Контент анализ на тема затварянето на III и IV блок на АЕЦ Козлодуй
Асоциация на обединените европейски студенти АЕГЕ
България и членството на Турция в ЕС


Изтегли рефератаБългария и членството на Турция в ЕС - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия