Повестта Немили–Недраги

Повестта „Немили – Недраги’’  1. Творческката история – Вазов започва да пише „Немили – Недраги” през 1882г. в Пловдив.Публикува я през 1891г.Повастта отразява времето от началото на седемдестетте години на 19 век до есента до 1896г. Замисалът не писателя е,да пресъздаде духът на епохата на национално освободителните борби,геройзмът и самопожертвованието наборците за свобода и да ги противопостави на своето след освобожденско съвремие с неговите дребни характери и егуистични цели.

  2. Значение на заглавието „Немили – Недраги” е народно разговорен израз , който характеризира тежката участ на емигрантите в чуждата страна, враждебно настроение към тяхна страна . Геройте на Вазов са бунтовници напуснали родината , за да спасят живота си . Те живеят в Румъния , където намитат подслон , но се чувстват ненужни , изхвърнели от обществото , което ги презира . Хъшовете са мъченици , живеещи в един чужд град , страдащи от носталгия.

  3. Пъва и втора глава на повестта – картина от живота на хъшовете в чуждата страна.


"Немили-недраги" - Образът на българския хъш (съчинение разсъждение)   (Увод) В повестта "Немили недраги" Иван Вазов разкрива живота на българския хъш в Браила през периода 1870-1875 както и лятото и есента на 1876. Това време писателят нарича „епоха на великите героизми” и го противопоставя на действителността в следосвобожденска България.

     (Теза) Първа глава на повестта създава представа за атмосферата, в която живеят хъшовете в чуждата земя. Тези достойни българи са отказали да се примирят с робската си участ и са воювали за свободата на родината


Други реферати:
Рицарските добродетели
Тоталитарната държава-мит и реалност
Фашизмът-Кафявата чума на ХХ век
Човекът и Новото време
От урва на урва и от век на век


Изтегли рефератаОт урва на урва и от век на век - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия