Предроманска архитектура в Испания

Архитектура:

Романската архитектура се изразява предимно в църковното строителство.Характерни за стила са ясните и прости обеми,в началото почти без никакви декоративни елементи.Строителният материал е камък.Често срещани са стенописите в храмовете от периода,малко от които са запазени до днес.

Като основа на структурата на романския храм се взима базиликалния план:три,рядко пет кораба,един напречен-трансепт и апсида.Специфично нововъведение за стила са двете кули,изграждани при апсидата.С развитието на романската архитектура започва да се оформя розетният прозорец,фасадите стават все по-пищни,но въпреки товадо настъпването на готиката,се запазва ясно очертаният обем.В края на 12 век се забелязва тенденция към постепено заостряне на арките и сводовете.

Местоположение на църквите:

През 9в.страстите на християнството се запазват живи на Иберийския полуостров,в малкото царство Астурия.До 850г. мюсюлманските нашествия обхващат цяла Испания,освен някои райони като този,на Астурия.

Трите църкви-Санта Мария Наранко,Санта Кристина де Лена и Сан Мигел де Лило-са част от сакралния комплекс близо до град Овиедо,в областта Астурия.Те играят важна роля в развитието на религиозната архитектура на полуострова.

Астурия просъществува 2 века като самостоятелен политически обект,преди да се претопи в кралство Леон.Рамиро Рейес I (842-850г.) изиграл основна роля в изграждането на храмовете от комплекса в Овиедо.Тези църкви са построени на базата на нов стил,включващ римски и мюсюлмански мотиви,нови тенденции,преплетени със средновековни образци.По-голямата част от постройките са включени в списъка на Юнеско.

СЕНОТЕ – не е за вярване как толкова голяма цивилизация оцеляла без наличието на голяма река като Нил, Тигър и Ефрат или Ганг. Не е за вярване как може да се изхрани население от около 7-8 милина без голям източни на вода. Но маите го имали и той бил в техния подземен свят. П-в Юкатан някога е бил дъно на плитко море така се е образувало и огромното варовиково плато, на което се е развила маиската цивилизация. Цялото плато е осеяно с подземни пещерни вериги наводнени по времето на изчезване на динозаврите и образували огромна мрежа от подземни реки. В този район сухият сезон трае 9 месеца от годината и за маите било чудо как тази джунгла успява да живее, тъй като повърхността била суха но дърветата продължавали да растат. За това те приели сенотите за свещени, за входове към подземния свят, към светът на техните богове и най-вече на Шак Мул – богът на мрака. Поради тази причина тези свещени кладенци изисквали жертвоприношения и дарове. Така всички маиски градове били построени безразборно из джунглата, но винаги в близост до голям сеноте.

ТИКАЛ – през 1848г. Амбросио Тут открил град Тикал. Градът бил основан през 282 г. сл. Хр. От крал Ягуар По. Тикал покрива площ от 16 кв. км., като на територията му е намират повече от 4000 паметника. Извисяващи се над короните на дърветата, целта им била да доближат маите по-близко до боговете им.

Храм 1 достига 47м. височина. Още е известен и като храма на Великият Ягуар. Построен е около 730 г. сл. Хр. от Jasow Chan K’awiil I, чиято гробница се намира в храма. Не е ясно дали това е била първоначалната функция или е по-късна адаптация. Основната зала, която представлява храма на върха на пирамидалната структура е посветена на бога създател Кукулкан. Девет стръмни нива представят деветте нива на жибалба – подземния свят, както и деветте властелина на мрака, които владеят и управляват и бременността. Според вярванията на маите хората са родени от подземния свят. Това определя и смъртта им, защото само тези които претърпят мъчителна и кървава смърт може би ще отидат в небесата.

Как са успели да построят подобни пирамиди разполагайки само с каменни инструменти. Целият регион на Тикал лежи върху варовик, който е мек и лесен за добиване и обработка. Натрошеният варовик пък дава суровина за мазилка, с която са покривали и заглаждали всички повърхности на сградите. След което са били боядисвани с ярки, живи цветове наподобяващи окраската на птиците в джунглата. Строени, за да умилостивят боговете и да впечатлят вражеските градове, те са градени, така че да векуват.

Но боговете на маите искат повече от варовикови сгради. Маите вярвали, че са сътворени от кръвта на боговете смесена с царевично брашно, и тази кръв трябва да бъде платена. Кървавите жертвоприношения са носили смърт за миналото и светлина и просперитет за бъдещето. В ранните времена от развитието на майянската цивилизация, знатните хора и жреците са били тези, които са дарявали кръвта нужна, за да се умилостивят боговете. По-късно започнали да нападат други племена и да взимат пленници, които след това жертвали в ритуалите си.

Докато нараствали богатствата, престижа, силата и влиянието на Тикал, кралете му наблюдавали през обсерватории небето и успели да създадат един от най-точните календари, на който за начало задали 12 август 3114 г. пр. Хр.

Вероятно обаче са прекарали толкова много време мислейки за звездите и за възвишения си статус, че са изгубили връзка със земята. Земята, която ги изхранвала ги наказала и Тикал потънал в забвение. Накрая всичко опряло до храната. Земеделието практикувано по метода на изсичане и опожаряване няма цикличност, която да може да изхрани 40000 жители. Така до 830 г. сл. Хр. маите изоставили Тикал и джунглата го погълнала.

ПАЛЕНКЕ – през 1746г. отец Солес – испански духовник открил град Паленке. Само централната част на града е разкрита от джунглата, като целия град се разпростира на площ от 15 кв. км. Дворецът доминира церемониалния център на града. Върху основната платформа се намира комплекс от колони и галерии, покрити с покрив от фалшиви сводове. Но повърхностите на колоните и покривите са тези, които хвърлят светлина върху художественото наследство на Паленке. Те са покрити с барелефи изсечени върху варовикови стели, съперничещи си с всичко направено в Египет.

Храмът на писмеността се издига на 35 м. височина и има стълбище с 9 застъпващи се секции, подобно на първата


Други реферати:
Курсова работа по частно и публично право
Международният наказателен съд-принос на модерната правна мисъл в стремежа за запазване на световния мир и съпровождащите го ценности
Неизпълнение на договорите и отговорност за вреди
Класификация на правата на детето
Ислямският фундаментализъм


Изтегли рефератаИслямският фундаментализъм - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия