Пренасяне на гласова информация при voip

Компресиране на гласова информация.

G.721, G.723, G.726, G.727, G.728 и G.729A

Компресиране на данните при предаването на гласова информация, се прави с цел икономия на лентата на пропускане при разпределените мрежи. При VoIP съществува още по-икономичен начин за свързване на учрежденските централи. Ако от централата трябва да се поддържат едновременно 100 повиквания, необходимата лента за тях е приблизително 6 Mbps. Това означава да се използват 3 Е1 линии. При VoIP е възможно кодиране, при което звуковите сигнали в значителна степен се компресират при преноса си през мрежата, като по този начин намалява броя физически линии.

Възможно е един канал от 64 kbps да бъде компресиран до 44 kbps без забележимо понижаване качеството на звука. Това е доста разпространен метод за компресия при VoIP, пренебрегващ проблема с внасянето на информационния излишък от кодирането, който е разгледан по-нататък. Така, при посочената редукция на скоростта, за примерната линия ще са необходими 4 Mbps или само 2 Е1 линии вместо 3. Връзката поевтинява.

Използваните от VoIP алгоритми, които кодират звука и намаляват изискванията за честотна лента, се наричат кодеци (codecs).

kbps, 32 kbps, 24 kbps и 16 kbps. Тези методи се описват от стандартите G.726 и G.727.

Стандарта G.726 е публикуван 1990 година и е съставен от стандартите G.721 и G.723. По същото време е представен и стандарта G.727, и включва същите скорости на предаване, но се отнася за PCME (Packet Circuit Multiplex Equipment environment).

От този скорости на предаване на информацията с компресия, най-големи надежди са се възлагали на версията с 32 kbps и се е предполагало, че ще може да се удвои капацитета на Е1 и Т1 линиите. При тази версия се използва четири битова дума вместо осем битова дума. Реално се квантова разликата между последния и предходния отчет, т.е. диференциала. В четири битовата дума единия бит се използва, за да укаже характера на изменение на амплитудата в сравнение с предходния отчет. Указва се дали амплитудата намалява или расте. Следващите три бита посочват големината на изменение. Тази величина е адаптируема относно амплитудите на последните няколко отчета.

Версията със скорост 24 kbps използва три битова дума, а версията със скорост 16 kbps - двубитова дума.

При ADPCM качеството на звука е по-ниско в сравнение с PCM и се влошава при всяка следваща версия. При скорост 16 kbps говора е почти неразбираем. При 40


Други реферати:
Икономическа интеграция
Грижи за клиента
Информационно осигуряване на предприемачеството
Бизнес план
Суверенитет на потребителя в България


Изтегли рефератаСуверенитет на потребителя в България - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия