Приказка за стълбата от Христо Смирненски

Анализ на произведението "Приказка за стълбата" от Христо Смирненски


"На горе по стълбата, която води надолу"

"Приказка за стълбата" е едно от последните произведения на Христо Смирненски, което той създава в края на живота си. Въпреки младостта си поетът има достатъчно поводи за размисъл върху живота и отношенията между хората, което го подтиква да напише своето забележително произведение. То е сатирично и би могло да бъде определено като фейлетон, но в същото време е и поучително, което ни дава основание да го наречем притча.
Творбата е актуална и днес, тъй като вложените в нея идеи и послания не са се променили и изчерпали с времето. Творческият замисъл на Смирненски е да внуши на читателя, че колкото и да е чиста една душа тя винаги може да бъде изкушена и тласната към предателство, заблудена и подведена да измени на идеите си. Предателството-волно или неволно си остава едно от най-големите изпитания и падения на човешката природа. Човек трябва много добре да премисли какво може да жертва и какво не в името на идеите и целите, които си е поставил, независимо колко благородни и велики са те.
Главният герой в "Приказка за стълбата" е момък, който сам се представя с думите: "Аз съм плебей по рождение и всички дрипльовци са ми братя". Той е изпълнен с гняв към причинителите на неговите и на онеправданите му братя страдания. Затова гори от желание да потърси възмездие от виновниците. Младежът се счита за изразител на общата ненавист и


Други реферати:
Джузепе Гарибалди
Източният въпрос и толерантността
Испания-от праисторическо време до мюсюлманското нашествие
Денят на Тракия
Западни славяни (VI-XI в.)


Изтегли реферата



Западни славяни (VI-XI в.) - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия