Проблемът за личността и нейните нравствени устои-повестта Преди да се родя

Проблемът за личността и нейните нравствени устои – повестта “Преди да се родя и ...” от Ивайло Петров

/ Анализ /

Повестта “Преди да се родя ...” е едно предизвикателство спрямо традициите на нашата национална белетристика на селска тема. За големите неща – от категорията “роден дом”, “бащина стряха”, “детство”, “родина” – обикновено се говори с трепет, за тях в съзнанието се отделя много високо място и не могат да се съдят критически. Затова прави силно впечатление духовната дистанция, лекотата и остроумието, с които Ивайло Петров пише за тия неща.

Психологическата проблема, психологическият възел тук е чисто нашенски. Но тая самоирония, тоя хумор към собственото минало, т.е. към собствената същност, в нашата литература почти не се срещат. Никога Ивайло Петров не е писал с такава искряща духовитост, с толкова блясък и находчивост, толкова сочно и ароматно и в същото време с такава дързост – в желанието да постави пред съда на разума всичко, дори с риск да стане неприлично непочтителен към високите и сериозни неща.

“Преди да се родя...” е едно зло и скептично “не” на цялото му минало, обратният знак на всичко писано дотогава. За Ивайло Петров “Преди да се родя” е скъсване с един свят, който дотогва му е бил достатъчен, дори в излишък. Достатъчен с нравствените си величини, с духовните си граници и измерения. Личи, че чаровете и магиите на старината са разрушени, за него те вече нямат стойност и обаяние. Нравственият принцип на тоя свят за него се оказва заблуждение и лъжа. Това, за което така здраво са се държали неговите герои, за което са се борили и измъчвали, което ги е поддържало и е предпазвало тяхната личност от разрушаване, се оказва един призрак.

И тук Ив. Петров става безжалостен. Разобличен е златният сън на детството, разрушено е очарованието на оня порядък, на ония благородни нрави и характери, ония достойни очертания и духовна хармония, с които изпъква винаги в съзнанието ни светът на старината, на епичните времена. Долината на плодородието и благословеният свят на земеделския труд се оказва един свят на мизерия, умствена изостаналост, суеверия и невежество. Какво е казал писателят? – Носталгията по тези времена е глупост. Това е свят на мизерия, на оскотяване. В него няма нищо разумно.


Други реферати:
Лекции по ПИК
Общи сведения за C# и .NET Framework
Какво е MySQL
Лекции по Функционално програмиране
Програмиране в среда на Internet


Изтегли рефератаПрограмиране в среда на Internet - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия