Публични финанси

ЛапландияНамира се в северните райони на Финландия и в действителност природата й е толкова магична и завладяваща, сякаш e излязла от света на приказките. Макар да ви се струва немислимо да прекарате там ски ваканция, това е възможно. Зимните курорти до Полярния кръг предлагат чудесни условия за ски до средата на май. Вярно, температурите падат до 30 градуса под нулата, но студът е сух и поносим, а истинската финландска сауна може да сгрее и най-измръзналата душа.

Един от най-популярните ски курорти в Лапландия е Юляс. Общата дължина на ски пистите там е 250 км – почти всички са осветени, тъй като по тези географски ширини царува дългата полярна нощ. Самите писти се преплитат така, че можете да променяте маршрута си и да почувствате разнообразието на лапландската природа. Двете ски училища в курорта ще ви предложат не само инструктори, но и пълно ски оборудване. Широките трасета и сухият сняг са огромно изкушение и за сноубордистите. Но струва си да отидете в Юляс заради съвсем други атракции, каквито няма в никой друг ски курорт по света. Една от тях е нощното сафари на моторни шейни – истинско екстремно преживяване.

Пътуването е по 20-километрова горска пътека с изкачвания и спускания, фаровете осветяват почти нереална природа. В тъмното изскачат като великани вековни ели, отрупани със сняг така, че не се вижда и клонче зеленина. В края на маршрута – поляна: когато заглъхне шумът на моторите, се възцарява неземна тишина. И неочаквано сред дълбокия мрак започват да присветват нереални светлинки, цветни ивици се появяват в нощното небе, менят цвета и очертанията си. Аурора Бореалис – Северното сияние, е внушително и мистично зрелище, незабравимо за цял живот.Сафарито на шейни с кучета-лайки също не е за пропускане. Тези приятни животни имат много достойнства – те са пухкави, студоустойчиви, издръжливи и много човеколюбиви, а освен това развиват скорост до 40 км в час. Ако искате да се пренесете в света на Андерсеновите приказки, в Юляс ще ви предложат екскурзия на шейна с елени – за 35 евро ще изминете 7 километра, загърнати в дебел кожух и с топла напитка в ръка. Сякаш сте се запътили към двореца на Снежната кралица, за да спасявате малката Герда.

Ако искате да опознаете особеностите на националния риболов – заплащате 89 евро и снегоход ви отвежда на 30 км до брега на красиво езеро в дълбините на лапландския лес. Разбивате дупка в леда и ако имате късмет, хващате речен костур или пъстърва. В цената са включени снегоход, инструктор, подходящо облекло, риболовен билет и принадлежности и естествено напитки и закуски.А какви са особеностите на националния отдих? След толкова много вълнуващи, но изморителни приключения, естествено човек заслужава отмора. А по-добро средство от сауната по тези географски ширини няма. Финландците имат дори поговорка, че в сауната човек влиза като в църква – тук може да отпочине, да медитира или да пообщува с другите. Сауните във Финландия са национално благо – има ги навсякъде – в хотелите, в частните домове, на корабите, в къмпингите, дори в офисите: за персонала и за клиентите.

Макар и по-консервативни по природа, финландците умеят да се забавляват. Баровете на двата четиризвездни хотела в Юляс предлагат денонощен купон.
Рованиеми е “столицата” на Лапландия - градът е разположен точно на Полярния кръг. За половин евро можете да получите удостоверение, че сте били в тази точка на света. Градчето също е привлекателно място за зимен спорт – ски сезонът е от октомври до май.

Ще ви предложат и всички полярни развлечения и атракции, характерни за Юляс, но и нещо повече: наблизо е резиденцията на Дядо Мраз и неговият офис, където всяка година пристигат милиони детски писма с молба да бъдат изпълнени заветни мечти. В планината Корвантунтури, на 40 м под земята пък е разположен Santa Park – градче, пълно с атракции и магазинчета с коледни сувенири и играчки. Ако доведете тук децата си, няма да можете да си тръгнете. Но и вие няма да скучаете - докато те се забавляват, можете да пиете глинтвайн с джинджифилов кекс или да заседнете в ресторанта.На 5 минути от Санта парк е селцето на Дядо Мраз. Тук има 30 магазинчета с екзотични лапландски сувенири. Докато не ви се е замаяла главата от етно-шопинг, посетете непременно самия Дядо Мраз. Той е постоянно тук, в своя офис. Пред него има книга, в която записвате вашите желания. За да се сбъднат мечтите ви, трябва да го целунете. Той ви отвръща с крепка прегръдка и ви уверява, че настъпващата година ще е най-щастливата в живота ви. Оттам може да поръчате и специално поздравление до вашите близки и приятели.Други реферати:
Законите на Хамураби
Светлинни явления
Пазарната икономика и държавната намеса – избор между две несъвършени алтернативи
Описание на кометите
Приложими ли са реформаторските стъпки на Ерхард към българските условия


Изтегли рефератаПриложими ли са реформаторските стъпки на Ерхард към българските условия - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия