Ябълка - символи

4

Светът на символите


ЯБЪЛКА

Обща символика: Ябълката се възприема като плод на свободата и на познанието. Според абат Е. Бертран символиката на ябълката се свързва с това, че в средата на ябълката семките на плода образуват звезда с пет лъча. Както се знае, петлъчевата звезда е символ на универсума, на реда, съвършенството, човека и божествената воля (виж "Пентаграм"). В келтските традиции ябълката е плода на науката, на магията и откритието на истината. Я. поддържа младостта и олицетворява подновяването и свежестта. В скандинавската митология Я. изпълнява ролята на регенериращ и подмладяващ фактор. Там боговете ядат ябълки и остават млади до края на определен космически цикъл.

Златните ябълки в Града на Хисперидите (виж речника в края на книгата) са представени като плодове на безсмъртието. Я. изядена от Адам и Ева едновременно е плод от Дървото на Живота, плод на познанието, на доброто, но и на злото. По своята сферична форма ябълката обобщава земните желания и самодоволството от постигането им. Ябълката е също и символ на необходимостта от познания и личен избор.

Българска символика и митология: Народните схващания, свързани с ябълката отвеждат към представата за нея като символ на плодородие, плодовитост, хубост, здраве и любов. Така в песенния фолклор момата се сравнява по хубост с Я., а в знак на любов момъкът и момата си разменят ябълки. С Я. се идентифицира жената-майка и нейните деца. В народните представи Я. има двойствена символна природа, породена от схващането за света на хаоса, мрака и смъртта, от който произлизат също новото раждане и плодородието. Позната е представата за архангел Михаил, който взема душата на мъртвите с ябълка.


Други реферати:
Горнотракийска низина
Град Балчик
Град Троян
Гърция-климат и релеф
Държави - Архипелази


Изтегли рефератаДържави - Архипелази - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия