Речта на Хаурд Роурк

„Изворът” от Айн Ранд е книга, въплащаваща идеята за твореца и обществото, за прогреса и регреса , за егоизма и колективизма. Действието се развива около Хауърд Роурк, изключен от университета в Стантън архитект-новатор, който се бори с архаичния стил на 30-те, нелеп в ерата на небостъргачите. Роурк се изправя срещу всички привърженици на статуквото не само в архитектурата. Негов главен враг е известен архитектурен критик, според когото само скъпите фасади с колонади въплъщават истинския американски дух на социална справедливост.

В своята реч Роурк лансира идеята за егоизмът в човешката душа като двигател на прогреса. Той се застъпва за човека индивидуалист , преследващ мечтата си и борещ се за нея. Той няма нужда от чужда помощ. Именно в това се крие успехът му. Идеята за егоизма е нова, непозната, но значима. Какво е постигнал колектива? Той се стреми да постигне нещо , но може ли една идея да се осъществи като се разпокъса между множеството? Не се ли губи първоначалната цел? Когато човек мечтае за нещо, когато той самият се явява творец, той се стреми да постигне целта си. В процеса той не върши само работа. Напротив. Той влага душата си и във всеки един момент, твори. Не се нуждае от чужда помощ защото всичко е в него. Роурк отстоява тезата си давайки примери от древността и убеждавайки ни в неговата вярност. Но в речта му се прокрадва и още една важна идея – за политическия прогрес и формата на управление . До къде са ни довели индивидуализма и колективизма?

Когато властта е в един човек,той е титуляр. Някой твърдят, че така той гледа само собствените си интереси. Според Монтескьо, властта го заслепява и той управлява според личните си интереси. Тя го равзращава. Тиранът , дикаторът се смятат за егосити. Но правилно ли е използвана думата за тях. Те не са ли хора, които искат да властват над другите? Които ги използват и се опират до тях за да покажат властта си. Те за зависими. Борят се за някакъв идеал, твърдейки че защитават интересите на обществото. Осланят се на други хора за да моагт да управляват. Сами за нищо, но хората са тяхната сила. Това са посредствени властващи, възползващи се от силата , която им е поверена или насилствено са взели. И до какво е довела тя? Да погледнем в историята – с какво са известни Хитлер, Наполеон, Мусолини .. С кланета, зверства, разрушаването и изтребването на селища и заличаването на култури. До това води посредстевността, онзи алтуризъм, който завладява и днешното общество.


Други реферати:
Инвестиционен проект-същност и структура
Лекции по Бизнес планиране и контрoл
Инвестиционен риск
Лекции по планиране и прогнозиране
Въведение в планирането


Изтегли рефератаВъведение в планирането - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия