Реферат-Франция

Франция
площ: 551 000 кв.км

население: 58.6 млн.души
Франция е разположена в Западна Европа. На югозапад граничи с Испания, на изток с Италия, Швейцария, Германия, на североизток с Люксембург и Белгия. На северозапад граничи с Атлантическия океан, а на северозапад протоците Ламанш и Па дьо Кале я отделят от Великобритания.

Релефът е разнообразен. По-известни релефни области са: Севернофренската низина, Парижкият басейн. На френска територия е разположен и най-високият връх в Средна Европа – вр. Монблан. По-големи запаси на полезни изкопаеми има на черни и кафяви въглища. Франция заема първо място в Западна Европа по запаси на уранова и желязна руда. Климатът е също много разнообразен. В Бретан и Нормандия климатът е морски, влажен, с много мъгли. В Парижкия басейн е умерен, а в Алпите и Пиринеите – планински. Водите са с целогодишно пълноводие. Водите им се използват за воден път, водоснабдяване, енергопроизводство. Средногодишният валеж е 600-1000 мм. Най-дългата река в Западна Европа е Лоара (1020 км.). Други големи реки са: Рона, Сена, Гарона, Дордона, Шаранта. По-голямата част от почвите са плодородни. Горите заемат 25% от територията на страната. От растенията разпространени са: дъб, бук, бреза. От животните се срещат: глухара и благродния елен.

Населението на Франция възлиза на 58,5 млн. души, според данните от 1996 г. Над 93% о тях са французи, принадлежащи към романската езикова група. Средната гъстота е 106 души на кв. км.

Официалният език е френският. Символ на французите е галският петел.

Франция е демократична република начело с президент. Столицата на Франция е Париж. Най-старата част на града е о. „Сите” на р. Сена, която е плавателна. Нд нея има над 40 моста. Други по-големи градове са: Хавър,Дижон, Лион.


Други реферати:
Програмно бюджетиране
Различия между НСС и МСС
Реклама, пропаганда и PR
Основи на маркетинга
Организационно поведение


Изтегли рефератаОрганизационно поведение - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия