Реферат за Република Унгария

В хода на изложението споменахме за немалко природни забележителности (езера, минерални източници, пещери, резервати и пр.), а по-нататък ще дойде ред и на историческите паметници.

Будапеща /2.5 млн.души/ е не само столица на Унгария, но и дунавска столица-седалище на Дунавската комисия. Образуван е от сливането на Буда, Пеща и Обуда. Между забележителностите на града са мостовете на Дунав, внушителната сграда на унгарския парламент, големите покрити гари Келети,Нюгати и Дели, паметника на свободата на хълма Гелерд. На площада на героите е паметникът по случай хилядолетието на унгарската държава през 1896 г.

Самият столичен град с околностите му, освен всичко друго, е и солидна курортна база с поече от 100 естествени топли извора, някои от които са използвани още в дълбока древност. Сега столицата разполага с 16 басейна с минерална вода и 33 санаториума за лекуване на сър­дечни, гръдни и ставни заболявания. Те могат да се използуват целогодишно. На остров Маргит (на името на дъщерята на Крал Бейла) има стадион, спортен басейн, два театъра, розариум, хотел и ресторант. Туристите не пропускат да видят някои от стари­ните на Будапеща, като знаменития Аквинкум, този най-голям пог­раничен град-крепост на римската провинция Панония, чиито останки са сега в пределите на Будапеща, в Стара Буда. Сама­та Буда и Крепостта, строена и разширявана постепенно от унгарските крале, свидетелстват за една отминала слава. Там са останали и следи от временното господство на османските паши през ХVІІ в. В Пеща можем да видим архитектурни шедьоври от различни епохи - сгради от Средновековието и от новото време, и от буржоазната епоха, и от тоталитарния пе­риод с отчайващото еднообразие на „модерната" панелна архитектура.

Втори по големина град в Унгария е Мишколц /220 х.души/, намиращ се в северния район, известен с историческите си забележителности. Много от сградите се строени в стил барок, класицизъм, цопф. Известни са винарските центрове и изби в този край - Токай, Егер, Дьондьош.


Други реферати:
Право на международния транспорт.
Предимства и недостатъци на транспорта
Предотвратяване на замръзването и възстановяване на сипкавостта на замръзнали насипни товари
Пътнически превози
Развити въпроси по транспорт


Изтегли рефератаРазвити въпроси по транспорт - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия