Рембрант Харменс ван РейнРЕМБРАНД (Rembrandt) Харменс ван Рейн

(1606-69)


Рембранд е нидерландски живописец и график. Творчеството му е проникнато с философско осмисляне на действителността и предаване на душевните преживявания. Реалистично и хуманистично, то бележи връх в развитието на фламандското изкуство през 17 в., като обединява в себе си нравствени идеали, достойнство и красота. Най-известните му картини са: "Сваляне от кръста", "Завръщането на блудния син", "Светото семейство". Рембранд е несравним майстор на портрета – той е сътворил групов портрет в "Урок по анатомия на доктор Тулп", "Автопортрет със Саския", "Стрелковата рота на капитан Банинг Кок" (известна като "Нощна стража"). Емоционално наситената, изпълнена в топла гама живопис на Рембранд с потопени в преливаща тъмнина второстепенни фигури и златисти нюанси на преден план, както и сложната живописна фактура създават неповторимост на внушението на произведенията му. Рембранд създава много офорти, които се характеризират с голяма артистичност и техническо съвършенство.

Животът на художника-евреин е много тежък – първите му деца умират още като бебета, първата му жена – Саския умира млада, а синът му Титос умира на 27 години от чума, малко преди сватбата си. Втората жена на живописеца заболява душевно.

Негови картини се съхраняват в Албертина – музей във Виена с най-голямата графична сбирка в света. 22 негови картини има и в Рейксмузеум(музей в Амстердам). В България (в галерията за чуждестранно изкуство) се намират три негове скици. Там е гостувал маслен портрет на сина му Титос.

Къщата, в която е живял се намира в Амстердам, а родната му – в Лайден

Рембранд живее и твори, когато в Европа се разпространява стила барок - Стил в западноевропейската архитектура и изкуство, свързан с културата на римокатолическата религия и контрареформацията, стил за който е характерно декоративност, пищност и претрупаност и бурни религиозни страсти. Но произведенията на Рембранд се характеризират с акцент върху духовните преживявания и духовната красота. Затова неговите картини се познават отдалече. Ние сякаш общуваме с героите – усещаме тяхната тъга, безпокойство, гордост. С този интерес към духовния свят на човека, Рембранд се отличава от останалите негови съвременници – Фламанските художници. Те обичат да рисуват претрупани натюрморти, пейзажи, жанрови сцени.

Рембранд умира през 1669 година, на 63 години.Други реферати:
Османската империя след Берлинския конгрес (1878-1912 г.)
Състояние след ПСВ
Румъния-1945-1989
Югославия по време на Втората световна война
Религиозните разбирания на древните Келти


Изтегли рефератаРелигиозните разбирания на древните Келти - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия