Риба. Състав, класификация, асортимент

І. Риба. Състав, класификация, асортимент.

  • Химичен състав на месото от риба, както и съотношението между ядивните тъкани и органи не са постоянни и зависят от вида на рибата. Мазнините при еднаква възраст при змиорката достигат до 30-33%, при мерлузата 1,7%, при треската 0,3% от възрастта – при еднакви условия по-възрастните риби съдържат по-малко вода, повече мазнини и по-висок процент ядивни частици.

  1. Класификация

А) В зависимост от формата на тялото – вретеновидни, змиевидни, лентовидни, плоски и стрелоподобни.

Б) В зависимост от времето на хвърлянето на хайвера – пролетни, летни и зимнородни.

В) Според условията на живот – морски, сладководни, полупреходни и преходни.

Г) Според състоянието в което се съхраняват и предлагат на потребителите – жива, прясна, замразена риба.

Д) Според степента на обработка рибата бива: цяла с глави, изкоремна, почистена, транжирана, филетирана, а по време на улов – пролетна и есенна.

Е) В зависимост от това къде се извършва уловът – сладководни, морски и океански.

1.1. Асортимент

А) Жива риба – годни за транспортиране и за съхраняване в живо състояние са рибите, които не са чувствителни към температура, хранителния, кислородния режим и към тяхната промяна – шаран, сом, есетра.

Б) Прясна риба – е нетраен продукт, поради което най-често се предлага в охладено състояние, близка до температурата на замръзване. Обикновено охлаждането се извършва като се смесва и покрива с раздробен лед не по-малко от 50% от масата на рибата.

В) Замразена риба – при замразяването на рибата напълно се прекратяват и предотвратяват микробиологичните процеси. Замразената риба се съхранява при температура 20-22 градуса. Трайността й е в зевисимост от вида на рибата и охранеността и др.

Г) Риба цяла с глава – в този вид задължително се предлага праснята неохладена риба.

Д) Изкормена риба – при изкормената риба се отстраняват вътрешностите и хрилете без надлъжен разрез на коремната стена. Може да бъде със или без глави.

Е) Почистена риба – почистената риба е без вътрешности и хриле с надлъжен коремен разрез, почистена от кръвни съсиреци. Може да бъде със или без глави, със или без опашка и нарязана на парчета.

Ж) Транжирана риба – е без глави, хриле, люспи, вътрешности, перки, опашка и кръвни съсиреци. Съхранява се в хладилни помещения при


Други реферати:
Самотен гроб в самотен кът-Пенчо Славейков
Сблъсъците-Едип и Тирезий, Едип и Креон
Смърт и безсмъртие в поезията на Ботев
Стихийната човешка природа според стихотворението на Е. Багряна Стихии
Страданието в поезията на Пейо Яворов


Изтегли рефератаСтраданието в поезията на Пейо Яворов - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия