Седем персонажната схема на В.Порп в приказката Синята светлина на Братя Грим

Седем персонажната схема на В.Порп в приказката

Синята светлина” на Братя ГримВ своята “Морфология на приказката” руският фолклорист Владимир Проп(1895-1970г.) усилено изучава структурата на приказката,а не толкова нейният произход.Според него героите на приказката се определят според това,което правят.Той обособява седем типа персонажи-изпращач,герой,лъжегерой,антагонист,помагач,дарител и/или вълшебно средство и система на търсения обект.Това е максималният,теоретичен брой на персонажите,а не бройката на героите в приказката.

В приказката “Синята светлина” на Братя Грим има шестима герои-наемен войник,цар,вещица(старица),човече,принцеса и другар –и четири типа персонажи-герой,антагонист,дарител и помагач.

Типът на героя заемат наемният войник и принцесата.Бившият царски служител “тръгнал си угрижен”,защото “ не знае с какво ще преживее от сега нататък”,попада при вещицата.Принуден е да изпълнява желанията й,за да може да оцелее.Подтискайки мъжкото си достойнство, се съгласява да извършва селскостопанска работа-недостойна за призванието му(да отбранява царските земи). Той прекопава градината й,нацепва дърва,което е “своеобразен подвик”.

Воден от желанието си за отмъщение към царя,войникът,използвайки хитростта и остроумието си,съумява да накара принцесата да му слугува.С тази своя постъпка той не се проявява като “добрият персонаж”,но действията му се оправдават от факта,че той е неоправданият, незаслужено изгонен войник.Търсейки справедливостта,той попада в затвора,където е обречен на смърт заради додигравката с принцесата.Благодарение на своя помощник,черното човече,войникът успява да се спаси,получава царството и се оженва за принцесата.Справедливостта възтържествува и всеки получава подобаващото му се.

Царската дъщеря също се причислява към типа на героя,защото извършва личностни подвизи.Тя е принудена от войника да му домакинства.Нетипично е за принцеса да извършва каквато и де е работа- още повече слугинска. ”Веднага на работа!... Иди да вземеш метлата и измети стаята!”Три вечери подред тя изпълнява всичко,което й е заповядал”без съпротива,мълчаливо и с полузатворени очи”.

Нетипично за приказките, в “Синята светлина” типът на антагониста не е ламята,мащехата и т.н., а царя.Той се проявява като безсърдечен скъперник и неоценяващ служителите си владетел.Оставя многократно раняваният войник на произвола на съдбата.”Нямам нужда вече от тебе....Няма вече да получаваш пари,защото аз плащам само на онези,които са при мен на служба.”Господарят безмилостно изпраща


Други реферати:
Анализ на печалбата от продажби и рентабилността на Амура Консерв 68 ООД
PR кампания за популяризиране на PVC профили на немската фирма SALAMANDER
Връзки с обществеността
Анализ на радио реклама на ресторант Amigos
PR на културния туризъм


Изтегли рефератаPR на културния туризъм - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия