Северна Америка

Геофравско положение

Спрямо Екватора континента се намира изцяло в северното полу кълбо , а спрямо Гринуичкия меридиан – изцяло в западното полукълбо.Меридионалното му разположение между Северния полюс и Екватора е причина територията му да попада и в трите топлинни пояса – студен , умерен и горещ.Основната част от Северна Америка е разположена между Северната тропична и Северната полярна окръжност – в умерения полюс.На север континента се мие от Арктичния(Северен ледовит)океан , на изток – Атлантическия , на запад – Тихия.
Брегове

Бреговата линия е силно разчленена.Доказателство за това са големите заливи , полуострови и островни групи на север и изток.Към Северна Америка се включва и най – големия остров на земята – Гренландия.Между него и континента има голяма група от острови – Североамериканският архипелаг.

Релеф

Северна Америка е разположена върху Североамериканската литосверна плоча.Тя се е отделила след разкъсването на древния континент Лавразия преди 65 млн. години . централните стабилни части на плочата сега попадат в северната половина на континента.Скалите са много стари , преобразувани от външните процеси. Още преди разкъсването на Лавразия на изток са се издигнали Апълачите.От продължителните външни процеси билата им сапонижени и заоблени. В активната зона на запад , в резултат от подпъхването на Тихоокеанската литосверна плоча под Североамериканската плоча , са се нагънали Кордилерите. Те са млади планини , които продължават да се издигат.Доказателство за това са силните земетресения , действащите вулкани , високите заострени била и върхове.

Население и Държави

Северна Америка е четвъртият по население континент в света със своите 515 млн. души население.

В Северна Америка има три големи по площ и население страни: Канада, Мексико и Съединените американски щати (които включват Алеутските острови, Хавайските острови в Тихи океан и Аляска). В южната част на континента има няколко сравнително малки държави: Белиз, Коста Рика, Салвадор, Гватемала, Хондурас, Никарагуа и Панама.


Други реферати:
Дружество с ограничена отговорност
Анализ на моето правно съзнание, Президент
Доброволно (договорно) представителство
Закон за насърчаване на местната промишленост и търговия-1895г
Курсова работа по право на Европейският съюз


Изтегли рефератаКурсова работа по право на Европейският съюз - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия