SHELL

През 1890г.се създава холандското дружество "Кралска Нидерландска компания за експлоатация на петролните ресурси в Холандските Индии".То е основано, за да разработи нефтените находища в Пангкалан Брандан на остров Суматра.През 1896г. компанията построява собствена флота от танкери,конкурираща британската.дружества се сливат в "Азиатско петролно дружество". Двете холдингови дружества запазват самостоятелните си рафинерии.

През 1903г. конкуриращите се британски и холандски си дейности и притежават Групата,състояща се от повече от 1700 действащи компании,в съотношение 60% за Royal Dutch Petroleum и 40% за SHELL Tranport and Trading Company.

Началото на века е изпълнено с предизвикателство за петролната индустрия.През 1909г. започва масово производство на автомобили,което отваря нов и обширен пазар.През 1912г. дори Британският военоморски флот препоръчва горивото за корабите си и купува от SHELL.

През 1929г. SHELL навлиза и в химическата индустрия с основаването на N.V.Mekog в Холандия,а в Германия е изстреляна първата ракета,работеща с течно гориво.

През 1938г. произведеният от SHELL суров петрол е почти 580 000 барела дневно от общо 5 720 000 барела,произвеждани в целия свят.

Втората световна война коства изключително големи загуби на компанията,инвестиции в Румъния и Русия,както и в Далечния изток; 87 кораба,които по време на войната са били под юристдикцията Съюзническите сили,са изгубени за компанията.

След войната компанията насочва усилията си към


Други реферати:
Лекции по общински бюджет и финанси
Теоретични основи на данъците
Произход, същност и форма на парите
Финанси-лекции
Сравнително ценово равнище


Изтегли рефератаСравнително ценово равнище - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия