Синтетични миещи средства (смс)

СИНТЕТИЧНИ МИЕЩИ СРЕДСТВА / СМС /R-CH2-OH + H-O-SO2-OH R-CH2-O-SO2-OH + H2O


R-CH2-O-SO2-OH + NaOHR-CH2-O-SO2-ONa + H2O


В последните години производството на СМС се изчислява на десетки милиони тонове годишно в световен мащаб. Като по-голямата част / 70% / се използват от жителите на най-развитите страни, които са едва около 20% от страните в света. Около 70% от СМС се използват при машинно пране, а около 20% за т.нар. „леко” пране. В този случай СМС не трябва да дразнят кожата на ръцете, трябва да осигуряват обилна пяна и да перат добре при температура 25 – 45 оС.

Въпреки че настъпи епохата на СМС, сапунът все още не е предал напълно своите позиции. Той се препоръчва за ръчно пране на фини и ленени тъкани.

Твърдият домашен сапун е смес от наприеви соли и природни и синтетични масни киселини. В зависимост от начина на преработка твърдите домошни сапуни се разделят на такива, които съдържат 72% натриеви соли и обикновени – 60% натриеви соли.

Хората използват сапуна в продължение на много векове, но през ХVІІІ – ХІХ век те за пръв път се опитват да обеснят защо той отмива мръсотията. Било доказано, че сапунът измива, защото се явява повърхностно активно вещество / ПАВ /. Какво представлява то? Известно е, че носената повече от седмица дреха увеличава масата са с 5%, т. е. това е мръсотията върху нея. При пране е необходимо тя да премине от тъканта във водата. Но много от замърсителите не се разтварят във вода. В това е ролята на ПАВ. Те превръщат замърсителите във вид на суспензия или емулсия, при което те преминават в миещия разтвор. Но това не е достатъчно. ПАВ предотвратяват връщането на замърсените частици в прането. За да се осъществи това в миещите средства се добавят специални антирезорбенти / карбоксиметилцелулоза, казеин и др. /

Водата обикновено винаги съдържа различни соли, най вече на калция и магнезия. Сапунът и някои ПАВ образуват с тях нерезтворими съединения, които се отлагат на тъканите, затрудняват изплакването и ги правят твърди.

В домашни условия може да се определи дали водата е мека или твърда. За тази цел в гореща вода се разтваря надробен сапун: ако след охлаждането разтворът остава прозрачен, водата е мека, разтворът в


Други реферати:
Функции на операционната система (ОС). История на ОС. Обзор на ОС
Форматиране чрез стилове. Макетни файлове (шаблони). Създаване на съдържание
Хеш таблици
Съвременни комуникационни решения за хотелите
Същност и значение на информационното общество


Изтегли рефератаСъщност и значение на информационното общество - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия