Софийска област-презентация, анализ на местността

Софийска област.

Областта е разположена в западна България и природата й се отличава с разнообразен релеф, включващ планините Берковска, Голема, Ржана, Мургаш Етрополска, Златишко-Тетевенска, Верила, Плана, части от Стара планина, Ихтиманска и Същинска Средна гора, Рила(с връх Мусала – 2925м). В областта са част от котловините Самоковска, Ихтиманска, Долнобанска, Златишко-Пирдопска, Ботевградска и цялата Софийска. Особено живописни са: частта на Искърския пролом, проходите (Петрохански и Витиня) и планинския праг Гълъбец. През областта минават горното течение на река Тополница, Смолска, Мътивир, Нишава и Габерска. Природните забележителности, скалните феномени, водопадите, Рилските езера и други са предпоставка за развитие на ВСИЧКИ ВИДОВЕ ТУРИЗЪМ. В района е най-високата планина на Балканския полуостров – Рила. Тя е разположена на границата между умерено-континентален и преходно средиземноморски климат. Рила е обхваната от Националния парк Рила. Два от неговите резервати попадат в Софийска област. Това са “Централен рилски резерват” и “Ибър”, в които има гори от смърч, бял бор, бяла мура и ела и много застрашени и редки видове растения и животни. В Софийска област попада и част от Национален парк Балкан, който е исвестен с най-големия масив от вековни естествени гори – европейски бук, ела, смърч, бяла мура. Поддържани резервати в Софийска област са “Училищна гора” в Стара планина и “богдан” в Средна гора. Места за активен туризъм и отдих са Седемте рилски езера, Маричините езера, Мусаленските езера и Урдините езера в Рила. В северния склон на Рила е разположен планинският кукорт Боровец, известен ски-център с богата туристическа база. Към феномените на природата могат да бъдат причислени Лакатнишките скали (край град Лакатник в Искърското дефиле), Орловите скали, Джуглата(край село Церово), Лопянските кукли, Кътинските пирамиди, пещерите Темната дупка(край гара Лакатник), Аржишка, Водната пещера и Елата(край гара Бов). Искърският пролом е район с традиции в масовия, катерачен, ловен, екстремен и пещерен туризъм. Като културно-исторически забележителности в Софийска област могат да се посочат: открити находки от неолита и халколита край село Гургулят, град Сливница и град Драгоман; тракийски останки край Ихтиман, Бодрово, Черново и Ямна; римски и средновековни находки край Драгоман, Ихтиман, Вакарел, Златица, Копривщица и Самоков; средновековната българска крепост в Лозенска планина, наречена Урвич; Черепишкия манастир от 14в., в който се съхранява черепишкото четвероевангелие; Етрополския манастир “Света Троица” от 12в, Кремиковския манастир с църквата “Свети Георги”, в която има стенописи от 1493г. Исторически музеи има в градовете Самоков, Ихтиман, Ботевград, Етрополе.

Град Самоков е известен с митрополитската църква “Света Богородица”, Бельовата църква, Байракли джамия, Голямата чешма, Синагогата, Марийкината къща. Градът е люлка на Самоковската художествена и зографска школа.

Копривщица е град-музей и архитектурен резерват. Освен с многото възрожденски къщи-музеи, градът е известен и с националния фолклорен събор през месец август.

Град Костенец е балнеокурорт, разположен в Ихтиманска Средна гора. Град Долна Баня е известен с винарската си изба. До Костенец е разположен курорта Момин проход. В подновието на Рила е язовир Левица с отлични условия за риболовен туризъм. Живописно селище в община Костенец е и село Пчелин, което е известно с тучните си ливади и огромни насаждения от ягоди.

Област София град.

Област София-град е разположена сред Софийската област, заобиколена с венец от планини – Стара планина, Витоша, Люлин, Плана, Лозенска и Средна гора. През областта минават река Искър и нейните притоци Перловска и Владайска река и др. Планината Витоша е един от символите на столицата. Част от нея е обявена за народен парк. Тук са резерватите “Бистришко бранище” и “Торфено бранище”, Боянският и Бистришкият бодопад. Витоша предлага условия за туризъм и почивка и зиме, и лете. Тук е сложено началото на организираното туристически движение в България. На Витоша има няколко ски-центъра, най-значителният от които е “Алеко”, ски-плацове, състезателни ски-писти, ски-пътища, множество почивни довове, хотели, мотели. Чудесни условия за отдих и туризъм в областта има и по поречието на река Искър, в Люлин планина, Стара планина и Лозенска планина. В район Панчарево е красивото Панчаревско езеро, което предоставя условия за плаж и различни спортно-водни забавления.

Районът на областта е известен от древността с минералните си води. В София и околностите бликат естествени и сондажни хидротермални източници. Те са различни по химичен състав и температура. Голям брой от тях са годни за пиене.

Край лековитите извори на град Банкя, в кварталите Овча купел, Горна баня и в София са изградени балнеосанаториуми с курортно-лечебно предназначение. Културната история на областта е свързана със столицата София. Тук се преплитат останки от античността и средновековеието със съвременната българска култура. По време на Второто българско царство районът е един от най-важните центрове на българската християнска духовност и култура.


Други реферати:
Мотивът за вградената невяста
Одите на Ломоносов
Увод в поетиката на Яворов
Светът на приказката и световете на човека
Реферат върху Българската народна песен от Никола Георгиев


Изтегли рефератаРеферат върху Българската народна песен от Никола Георгиев - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия