Софийска област-презентация, анализ на местността

Привлича с богатата си външна и вътрешна архитектура и кобиличната стряха ,на която е изписана датата  на построяването й. Таваните в стаите са с дървени геометрични орнаменти.  Богатата стенописна украса   е представена от кошници с цветя, медалюни изписани алафранги, пейзажи от Цариград, Венеция,  Кайро, Александрия. В средата на централния салон интерес предсавлява оригиналния шадраван, който служел за освежаване на къщата с розова вода.
В музея е представен и един от най- типичните за Копривщица занаяти-производство на плъсти-нетъкани, пъстри копривщенски килими.

Каблешковата къща е един шедьовър на българския строителен гений от епохата на Възраждането.   Роден дом на Апостола от ІV революционен окръг и автор на „ Кървавото писмо „- Тодор Каблешков. Построена е /през 1845г./ от копривщенския майстор Генчо Младенов, внушителна по своите размери, с подчертана симетрия- организирана около централно разположен кръгъл салон, три симетрични фасади с кобилични фронтони и полукръгли еркери. Характерно е това, че майсторът е автор и на цялото вътрешно оформление:стълбище,тавани алафранги,  долапи, врати, тонове и багри. Забележително е и голямото дървено слънце в просторния салон на втория етаж.

Музейната експозиция на първия етаж отразява автентичната битова обстановка, при която е живяло многобройното семейство на чорбаджи Лулчо Каблешков. Тук са работната стая на жените,  кухнята, одаята, родната стая на Тодор Каблешков. На втория етаж експозицията е разгърната в два неразривно свързани плана- живота и революционната дейност на Каблешков, от една страна и подготовката, хода и избухването на Априлското въстание, от друга. Сред музейните експонати привличащи вниманието на посетителите са – учебници на Каблешков, двете негови пушки, оригиналната му шапка като началник  на железопътна станция Белово, клетвените атрибути на въстаниците и оръжията им.


В красив Копривщенски двор, под сенките на величествени борове  и нежните кичести вишни е стаена малка синя къща- родният дом на  Димчо Дебелянов. Построена е през 1830 г. за  семейството на средно заможния копривщенски абаджия Вельо Дебелянов. Къщата е двукатна и отговаря на втория строителен етап в града, т.нар. „еснафски” тип къщи. С вълнение посетителите разглеждат обстановката, разказваща за детските години на Димчо, изживяни в Копривщица, експозицията, посветена на неговия живот и литературна дейност. Представени са оригинални вещи като люлката на поета, куфарчето, с което отнася на фронта любимите си книги, ръкописи, снимки, различни издания на творбите му.
В двора на къщата е популярната скулптура на Иван Лазаров, олицетворяваща чакащата майка на поета Литературно- музикалната композиция по неговите стихове, звучаща в музея,  допълнително обогатява впечатленията на многобройните посетители в родния дом на нежния поет и класик на българската литература Димчо Дебелянов ( 1887-1916 г.).  

Къща музей „Георги Бенковски”
Родният дом на Гаврил Груев Хлътев, бъдещия Георги Бенковски е построен през 1831г. от местни майстори като „еснафски” тип къща.  Такива двукатни къщи с обширен, скрит чардак на втория етаж по това време са строили заможните представители на занаятчийските съсловия в Копривщица.
В този дом е роден пламенният революционер, стратег и водач на Априлското въстание- Георги Бенковски- воеводата на хвърковатата чета, която през бунтовния Април-1876г. прелита над Средногорието като предвестник на скорошното освобождение на България.


Други реферати:
Димчо Дебелянов–поет на любовта
Слънчевата система
Слънчевата система
Лирика (пищов)
Спектрална класификация


Изтегли рефератаСпектрална класификация - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия