Софийска област-презентация, анализ на местността

и сводовете. Върху камъка на парапета са отбелязвани годината на изграждането и името на ктитора., което говори за значението, отдавано на общественото строителство.
По- известни мостове са Калъчевият- 1813г., познат в историята  като моста  на първата пушка, на който на 20 Април 1876г. в Копривщица гръмва първата пушка срещу петвековния поробител, за да прерасне в Априлска епопея и неудържим порив към свобода. Други такива са:  Керековият, Пейовският  мостове.

 
В средата на ХІХ век Копривщица се превръща в един от водещите културни, книжовни средища в България. В родната къща на Найден Геров се е помещавало едно от първите килийни училища в града, в което е преподавал бащата на Найден Геров- хаджи Геро Добрович- Мушек.
През 1822г. Влиятелният копривщенски чорбаджия Вълко Чалъков подарява една къща за нуждите на първото обществено училище в родния си град. По- късно старата Чалъкова къща се оказва малка и чорбаджи Вълко извършва още едно полезно дело.  
Той дава средства и подарява градината си в центъра на Копривщица- до левия бряг на река Тополка, за по- широко и пригодено за новите методи на обучение училище. През лятото на 1837г. пак чорбаджи Вълко успява да склони Неофит  Рилски да дойде за главен учител в Копривщица. Тук той въвежда взаимоучителните  правила и наредби, които имат важно значение за развитието на учебното дело в предосвобожденската епоха.
През 1846г. с помощта на завърналия се от Русия Найден Геров в Копривщица се отваря първото в страната класно училище. То поставя началото на светла страница в развитието на просветното дело. През 1850 се открива и девическо училище, а през 1863 вече има създадено и девическо класно училище. През 1899 е построена и открита копривщенска гимназия.

Бележити просветители, книжовници и писатели от Копривщица са Найден Геров, Йоаким Груев, Веселин Груев, Христо Пулеков, Найден Попстоянов, Никола Беловеждов и други.

Най- старата съхранена книга в Копривщица е от втората половина на ХVІІ век- евангелието на даскал Рашо от 1644г.   Софийският регион се отличава с изключително богатство на природни ресурси, културно-исторически забележителности и възможности за отдих и туризъм.
   Горда и величествена над столицата София се издига Витоша - най-посещаваната българска планина. Тя предлага както прекрасни туристически центрове с отлично поддържани писти и ски съоръжения - Алеко и Златните мостове, така и красиви природни феномени като Боянският водопад, каменни реки, пещерата Духлата - най-дългата пещера в България. Биологичното разнообразие на района е


Други реферати:
Същност и основни характеристики на съвременната българска земеделска производствена кооперация
Резитба на овощните растения. Зимна и лятна резитба. Системи на формиране на короната на овощните дървета
Разработване на технологичен проект за говедовъдна ферма в района на Пазарджик
Основни технологични процеси при производство на кисело мляко
Технология на отглеждане на говеда


Изтегли рефератаТехнология на отглеждане на говеда - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия