Софийска област-презентация, анализ на местността

съхранено в Природният парк 'Витоша', където многобройни живописни маршрути дават възможност на много хора да се наслаждават на дивната природа.
  Останалите планини в региона са Верила (на юг), Плана (на изток), Лозенска планина (на североизток), които макар и не така посещавани като Витоша предлагат прекрасни пейзажи и условия за пешеходен туризъм.
   Едно от любимите места за почивка и отдих в този район са двата язовира Панчарево и Искър.
   Изключително богато е културно-историческото наследство. Множеството музеи, църкви и архитектурни и исторически паметници в столицата София, както и множеството манастири на територията на Софийски регион: Драгалевски, Вакарелски, Панчаревски, Кладнишки, Владайски, дават възможност да се докоснем до интересното и богато историческо минало на България. Тук се намира уникалната Боянска църква, включена в Списъка на ЮНЕСКО за Световно културно наследство.
   Софийски регион се характеризира и с наличието на много лековити минерални извори. Един от най-известните балнеологични курорти за лечение на сърдечносъдови заболявания - Банкя е разположен тук.


Като средища с особено историческо значение манастирите са сред онези отличителни особености на София, които не само свидетелстват за устоите на вярата, но разкриват и духовния живот в тази част на страната през вековете. Всичко това е предпоставка за развитието на територията в областта на културния туризъм. Повечето манастири около София са построени през ХIII-ХIV век. Наброявали са около сто. Сега от тях са запазени близо 40. Повечето са разположени в южните склонове на Стара планина и по този начин дават възможност едновременно за превръщането им в места за отдих и познание.
Тъй като рядко се срещат райони с толкова много християнски центрове, затова по аналогия на Света гора в Атон околностите на града са наречени "Софийска Мала Света гора" или просто "Софийска Света гора". Както неизползваните минерални води на територията на Столична община, така и манастирите са забравено богатство.


Други реферати:
Основни понятия по биология
Отделителна система
Пищов по биология
Плазмена мембрана
Полизахариди


Изтегли рефератаПолизахариди - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия