Софийска област-презентация, анализ на местността

Територията на бившата царска ботаническа градина заемала парцела между сегашните улици: бул. “Евлоги Георгиев”, бул. “Руски”, бул. “Толбухин” и улица “Гурко”. По онова време този терен се намирал на края на града. Мястото, определено за зоологическа градина, било доста пусто и обрасло с бурени. През средата минавало сухото корито на приток на Перловската река. На тази територия съществувала само една единствена сграда, която служела за склад на зеленчуци, произвеждани от ботаническата градина за нуждите на царското семейство. Тази постройка била предоставена за ползване от зоологическата градина. Обогатяването на сбирката за зоологическата градина била постоянна грижа.

Улавяните животни от българската природа не задоволявали интересите на царя. През 1892 година била купена първата двойка лъвове. Построеният обор за крави и коне бил преустроен като сграда за хищници. Там били настанени двата лъва. Тук те се чувствали много добре и още същата година бил получен приплод - едно мъжко лъвче. Това било първото семейство лъвове в Софийската зоологическа градина.

През 1893 година за ръководител на зоопарка бил назначен д-р Паул Леверкюн, известен орнитолог. Той се оказал неподходящ за тази длъжност и малко по-късно, през 1896 година бил сменен. За директор на зоологическата градина бил назначен Бернард Курциус. Той е дошъл от Кобург заедно с Фердинанд като главен ловец на двореца. Така Курциус станал едновременно директор на зоологическата градина и главен организатор на ловуванията на царското семейство. Бернард Курциус заема длъжността директор на зоопарка в продължение на повече от 40 години.

Периодът 1893-1895 година е характерен за историята на зоологическата градина с това, че се хвърлят доста усилия за изграждане на нови клетки, както и за обогатяване на сбирката на градината с нови видове птици и бозайници. По това време (1894 година) в задната част на парка е построена каменната сграда с три помещения, в които са настанени кафяви мечки. Поради това, че тази постройка била доста солидна, в нея по-късно били пуснати бели мечки.

През 1894 година била изградена дългата волиера за различни видове фазани. И днес около десетина вида фазани и пауни, обитатели на тези кафези продължават да показват на посетителите на зоологическата градина своите чудни багри. През същата година е направен и първият басейн в зоопарка. В тази водна площ били пуснати няколко розови пеликана. Същата година в градината са докарани едногърба камила, елени вапити, интересният средиземноморски козирог безоар, калифорнийски качулати пъдпъдъци, красивите птици червени кардинали и много още видове птици и други животни.

През 1895 година е монтирана високата куполообразна волиера за орлите. Веднага след завършването и в нея били пуснати брадати орли. Голяма гордост за българската зоологическа градина е фактът, че двойка брадати орли давала поколения в продължение на двадесет години почти всяка година. Много малко са зоопарковете, които имат такъв актив в своята история.

Днес в Софийският зоопарк се отглеждат много различни и екзотични представители на животинския свят, сред които – слонове, мечки, лъвове, ягуари, гепарди, елени, диви кози, щраус, брадати орли, гълъби, костенурки и много други.Други реферати:
Алеко Константинов
Интеграция на България на Европейския пазар
Бабо, благодаря ти, ти си добра жена-съчинение разсъждение върху V глава от Една българка
История и развитие на отношенията между България и ЕС
Бай Ганьо - един от нас


Изтегли рефератаБай Ганьо - един от нас - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия